ГоловнаСвіт

У Токіо допустили скасування візиту до Росії глави МЗС Японії через Курили

У японському МЗС заявили, що візит Медведєва на Курили суперечить позиції Японії і зачіпає почуття японського народу.

У Токіо допустили скасування візиту до Росії глави МЗС Японії через Курили

МЗС Японії висловило протест російській стороні у зв'язку з відвідуванням прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим острова Курильської гряди Ітуруп.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на сайт японського видання "Майніті".

Глава департаменту з європейських справ МЗС Японії Хадзіме Хаясі зв'язався телефоном з послом Росії в Японії Євгеном Афанасьєвим і заявив, що "візит Медведєва на Ітуруп суперечить позицієї Японії і зачіпає почуття японського народу".

До цього, як зазначається, в японському МЗС повідомили, що Токіо у зв'язку з поїздкою Медведєва розгляне питання перенесення дати візиту глави відомства Фуміо Кісіда в Росію. "Принаймні, в даний момент це не та обстановка, в якій Японія і Росія можуть продовжувати діалог на високому рівні", - наводить газета слова неназваного представника із зовнішньополітичного відомства Японії.

За даними урядових джерел, візит Фуміо Кісіда планувався в період між кінцем серпня і початком вересня.

Медведєв у суботу, 22 серпня, перебуває з робочим візитом на Курильських островах.

Росія вважає, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни. Статус цих островів визначається Кримською угодою з питань Далекого Сходу від 11 лютого 1945 року, Потсдамською декларацією від 26 липня 1945 року, Сан-Франциським мирним договором від 8 вересня 1951 року і статтею 107 Статуту ООН.

Японія, в свою чергу, заявляє, що ці території входять до її складу, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. Крім того, Токіо виступає проти візитів російських лідерів на Південні Курили. До цього Медведєв двічі бував на острові Кунашир: у листопаді 2010 року, ставши першим президентом Росії, який приїхав на оспорювані Японією території, і в липні 2012-го, будучи прем'єр-міністром.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram