ГоловнаЕкономікаДержава

Голови "Нафтогазу" і "Газпрому" зустрілися у Мінську (оновлено)

З 1 липня Україна припинила закупівлі російського газу

Голови "Нафтогазу" і "Газпрому" зустрілися у Мінську (оновлено)

У п'ятницю у Мінську відбулася робоча зустріч глав російського "Газпрому" Олексія Міллера і НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, повідомляється на сайті російської компанії.

"На зустрічі обговорювалися питання поточної взаємодії компаній і підготовка "Нафтогазу України" до осінньо-зимового періоду", - сказано у повідомленні.

Згодом Міллер сказав журналістам, що на зустрічі не було досягнуто домовленості про закачування російського газу в українські ПСГ для забезпечення транзиту взимку.

"Свій газ закачувати в українські сховища не будемо", - цитує слова Міллера ТАСС. Він оцінив обсяги газу, які Україна повинна закачати у свої сховища до початку опалювального сезону, у 3,2 млрд кубометрів.

Як зазначає Интерфакс, це перша за півтора року зустріч глав "Газпрому" і "Нафтогазу". До цього Міллер і Коболєв зустрічалися у квітні 2014 року у центральному офісі "Газпрому". Мінськ, судячи з усього, вибрали для зустрічі як нейтральну територію. Сама зустріч не анонсувалася. Міллер у Мінську знаходиться з нагоди початку будівництва багатофункціонального комплексу "Газпром Центр".

Нагадаємо, "Нафтогаз" припинив закупівлю російського газу з 1 липня, коли закінчився термін дії додаткової угоди між сторонами, а на переговорах Україна - Росія - ЄС у Відні умови подальших постачань не узгоджувалися. Наразі на територію України надходить тільки газ через реверс із Європи, зокрема, зі Словаччини.

Для стабільного транзиту російського газу до Європи Україна мусить закачати достатні обсяги газу у свої сховища.

27-28 серпня у Відні проведуть двосторонні переговори Україна-ЄС з цього питання. "Нафтогаз" просить виділити йому кредит на закупівлю газу у ПСГ. Сторони планують виробити спільну позицію з питань постачання газу, щоб до середині вересня вийти на тристоронні переговори за участю російської сторони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram