ГоловнаСвіт

Російський суд засудив звинуваченого в шпигунстві естонського поліцейського до 15 років в'язниці

Президент Естонії пообіцяв зробити все можливе, щоб повернути свого співвітчизника на батьківщину.

Російський суд засудив звинуваченого в шпигунстві естонського поліцейського до 15 років в'язниці
Эстон Кохвер

Псковський обласний суд засудив естонського поліцейського Естона Кохвера, звинуваченого у шпигунстві, до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляє ТАСС, естонця визнали винуватим у шпигунстві (ст. 276 КК РФ), контрабанді зброї (ч. 1 ст. 226), незаконному носінні зброї (ч. 1 ст. 222), а також незаконному перетині держкордону (ч. 1 с. 322), проте суддя знизив кількість перетинів кордону з дев'яти разів до п'яти. Крім того, Кохвера зобов'язали виплатити штраф у розмірі 100 тис. рублів.

"Шляхом додавання покарання Кохверу призначено 15 років позбавлення волі у виправній колонії і 100 тисяч рублів штрафу", - повідомила суддя Юлія Уланова. Термін покарання відраховуватимуть із моменту затримання - 5 вересня 2014 року, додала вона.

Процес проходив під грифом "цілком таємно", але на оприлюднення вступної та резолютивної частини вироку допустили ЗМІ.

Розгляд проти Кохвера почався у Пскові 27 липня, з вересня 2014 року він перебував у московській в'язниці Лефортово. За цей час справа поверталася в Генпрокуратуру для усунення процесуальних недоліків, також змінився суддя.

За словами адвоката естонця, Кохвер відбуватиме покарання на території Росії.

Нагадаємо, співробітника естонського Департаменту поліції безпеки (КАПО) Естона Кохвера схопили на території Естонії невідомі особи та вивезли в Росію 5 вересня 2014 року.

Офіційний Таллінн скерував російській стороні три дипломатичні ноти у зв'язку з тим, що затриманому співробітнику поліції не забезпечили консульську допомогу.

Раніше президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес заявив, що Естонія та її союзники зроблять усе можливе, щоб повернути Кохвера на батьківщину.

"Викрадення громадянина Естонії, співробітника поліції безпеки з території Естонії і його доставка в московську в'язницю суперечить міжнародному праву, - заявив Ільвес. - Естонія зі своїми союзниками робить усе можливе, щоб повернути на батьківщину свого громадянина".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram