ГоловнаСвіт

КНДР відновила пропагандистське мовлення на кордоні з Південною Кореєю

Попередню "війну гучномовців" Кореї вели протягом 51 року

КНДР відновила пропагандистське мовлення на кордоні з Південною Кореєю
Южнокорейские солдаты партулируют границу с Северной Кореей
Фото: EPA/UPG

КНДР слідом за Південної Кореєю відновила пропагандистське мовлення за допомогою гучномовців у районі демілітаризованої зони (ДМЗ), що розділяє дві країни по 38-й паралелі.

"КНДР відновила свою пропагандистську кампанію з використанням гучномовців на низці дільниць у східній частині кордону", - цитує агентство "Ренхап" заяву представників міноборони Південної Кореї.

Раніше цього місяця уряд Південної Кореї вперше за 11 років відновив пропагандистську кампанію на кордоні з КНДР після інциденту з підривом південнокорейських військовослужбовців на міні, встановленій, імовірно, північнокорейськими фахівцями. Інцидент стався 4 серпня. Як встановили пізніше південнокорейські експерти, міна, що розірвалася, була північнокорейського виробництва. Фахівці не виключили, що військовослужбовці з КНДР незаконно проникли на територію Південної Кореї і встановили міни біля кордону з метою зашкодити проведенню спільних американо-південнокорейських військових навчань.

Так звана "війна гучномовців", за допомогою яких велися пропагандистські кампанії з боку Південної Кореї і з боку КНДР, тривала протягом 51 року з 1953 року. У червні 2004 року сторони підписали угоду про взаємну відмову від пропаганди.

Проте, вже у 2008 році, з приходом до влади президента Лі Мен Бака, Південна Корея посилила психологічну війну проти КНДР. З грудня 2013 року КНДР також почала з повітряних куль розкидати біля кордону з Південною Кореєю листівки з різкою критикою південнокорейського уряду, а також з погрозами від імені Корейської народної армії завдати удару по північно-західних островах Південної Кореї.

Корейський півострів формально перебуває у стані війни, оскільки Корейська війна 1950-1953 років закінчилася підписанням перемир'я, а не мирного договору. Відносини між КНДР і Південною Кореєю різко загострилися у 2010 році після загибелі корвета "Чхонан" і збройного інциденту в районі острова Йонпхендо у Жовтому морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram