ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

США слідом за Німеччиною запідозрили "Ісламську державу" в застосуванні хімзброї

За попередніми даними, бойовики ІД могли знайти бойові отруйні речовини в Сирії.

Влада США запідозрила терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) у застосуванні хімічної зброї в Іраку.

Про це пише The Wall Street Journal

Можновладні чиновники вважають, що отруйну речовину іприт (гірчичний газ) було використано цього тижня під час атаки на курдів.

Джерела видання заявили, що бойовики ІД могли знайти іприт у Сирії. Уряд цієї країни 2013 року зізнався у зберіганні великих обсягів отруйних речовин, після чого почався процес ліквідації хімзброї. "Це найбільш імовірна версія", - заявив один з чиновників. Також не виключають, що бойовики придбали іприт в Іраку.

Зазначають, що американські спецслужби розпочали розслідування цього інциденту. Про застосування бойовиками ІД хімічної зброї проти курдських бійців пешмергу 13 серпня повідомив Бундесвер (Збройні сили Німеччини). Атака відбулася на півночі Іраку. За попередніми даними, 60 людей постраждали - у бійців виникли серйозні проблеми з диханням. Для з'ясування обставин події на місце вирушила група експертів з Багдада.

Раніше представник курдських Загонів народної самооборони (YPG) Редур Халіль (Redur Xelil) повідомив, що бойовики застосували "саморобні хімічні снаряди" наприкінці червня - під час нападів на курдів у Сирії. За його словами, люди, які потрапили під вплив газу, не постраждали, оскільки їх вчасно доправили в лікарню.

11 червня газета The Independent із посиланням на дані австралійської розвідки повідомила про захоплення бойовиками ІД достатньої кількості радіоактивного матеріалу для створення зброї масового ураження - "брудної бомби". За наявною інформацією, ймовірність того, що ІД вдасться створити біологічну або радіоактивну зброю, оцінюють як високу.

У середині грудня 2014 року уряд Сирії повідомив Організацію із заборони хімічної зброї про захоплення бойовиками угруповання промислових об'єктів для зберігання хлоровмісних речовин.

Тим часом у Сирії в рамках домовленостей з ООН знищено всі п'ять підземних споруд, які використовували для виробництва хімічної зброї.

"Ісламська держава" - терористичне угруповання, яке влітку 2014 року оголосило халіфат у частині Сирії й Іраку. Проти ІД борються війська, лояльні до Дамаска, сирійські повстанці, іракська армія, шиїтські ополченці, курдські загони самооборони і очолювана США коаліція, яка завдає повітряних ударів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram