ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відмовиться від російської електроенергії з РФ після відновлення своїх потужностей

Влітку сталося найбільше з часу проходження опалювального сезону навантаження на електроенергетику країни.

Україна відмовиться від російської електроенергії з РФ після відновлення своїх потужностей
Фото: EPA/UPG

Україна відмовиться від електроенергії з Російської Федерації після відновлення своїх потужностей.

Про це сьогодні заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин під час прийому громадян, передає прес-служба відомства.

"Завдяки підписаній з РФ прямий угоді було використано імпортну електроенергію для забезпечення потреб українських споживачів. Контракт спрацював саме так, як і планувалося - як страховка у разі форс-мажору, і імпорт буде припинено, як тільки ми відновимо власні потужності", - повідомив Демчишин.

Він зазначив, що літні місяці цього року призвели до найбільшого з часу проходження опалювального сезону навантаження на електроенергетику країни.

Серед факторів, що викликали кризу в українській енергетиці, він назвав зупинку деяких блоків ТЕС, ремонт обладнання, брак вугілля (антрациту) і загострення обстрілів об'єктів інфраструктури, які розташовані поруч із зоною АТО, низьке виробництво на гідроелектростанціях у зв'язку з низьким рівнем води.

Міністр також додав, що група фахівців уже відбула на приватні ТЕС, які зупинили блоки, щоб з'ясувати, наскільки виправданим є проведення позапланових ремонтів.

Також міністерство веде роз'яснювальну роботу з компанією ДТЕК, переконуючи більш рівномірно забезпечувати їх станції вугіллям.

Нагадаємо, Україні через дефіцит електроенергії довелося перейти від тимчасової схеми імпорту в "аварійному режимі" до закупівлі енергії з Росії за комерційним контрактом з "Інтер РАО".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram