ГоловнаПолітика

Euronews взяв інтерв'ю у затриманого майора Старкова

Російський офіцер розповів, як опинився в лавах сепаратистів.

Euronews взяв інтерв'ю у затриманого майора Старкова
Владимир Старков
Фото: скрин-шот с видео

Телеканал Euronews взяв інтерв'ю у російського офіцера Володимира Старкова, якого в липні затримали українські військові на Донбасі.

"На момент затримання я проходив службу в Збройних силах Російської Федерації. Звання - майор. У підрозділі міста Новочеркаська. Але насправді я служив в частині 08 805 в місті Донецьк, в Україні", - сказав Старков журналісту телеканалу в київській тюрмі.

На допиті в Службі безпеки України Старков розповів, що на Донбасі на боці сепаратистів зараз перебувають близько 2 000 російських військовослужбовців, в основному офіцерів.

За його словами, багато хто, як і він сам, не є добровольцями. У 2014 році його перевели в Ростовську область, а в березні оголосили, що він буде служити на Східній Україні.

"Нас зібрали в актовому залі і оголосили, що ми будемо служити на тих же посадах, але продовжимо службу в Україні. У Донецьку і Луганську. Родичів інформувати було заборонено", - каже майор.

В обов'язки Старкова входив облік озброєння. Під час арешту у нього вилучили підроблене посвідчення і боєприпаси, призначені бойовикам.

"Таке озброєння не виробляється на Україні. І як ви бачите з цього документа, це - власність російського підрозділу", - розповів телеканалу речник СБУ Віталій Литвиненко.

Після арешту Старков намагався зв'язатися зі своєю дружиною, але безуспішно. Спроба кореспондента Euronews додзвонитися до Лариси Старкової теж не дала результату.

Міністерство оборони Росії і російське посольство в Києві не відповіли на запит каналу, який просив підтвердити його особу.

Нагадаємо, Володимира Старкова було заарештовано 25 липня. Вантажівку зі зброєю, в якій він перебував, затримали на пропускному пункті "Березово". Він прямував з Донецька до Ясного, яке контролювали сепаратисти, але заблукав і був узятий в полон українськими військовими. Старкову висунуто звинувачення за статтею "Тероризм".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram