ГоловнаСуспільствоЖиття

У Сімферополі затримали московського адвоката за фото з прапором України

Співробітники ФСБ РФ стверджують, що український прапор - це незаконно

У Сімферополі затримали московського адвоката за фото з прапором України
Фото: Макс Левин

В окупованому Сімферополі поліція затримала московського адвоката Ірину Бірюкову і двох місцевих активістів Вельдара Шукурджіэва та Ірину Копилову, які фотографувалися з прапором України біля пам'ятника Леніну.

Про це повідомляє сайт ОВД-Инфо.

"Я в Криму у відрядженні в одній кримінальній справі. Ми каталися з українськими знайомими по місту. Затримали нас за те, що Вельдар, який був зі мною, сфотографувався біля пам'ятника Леніну на найбільшій площі з прапором України. Спочатку нас "вели" по місту, ми це бачили. Ми спочатку засікли дві машини, але від них пішли. Ми зрозуміли, що за нами їдуть з площі, бо там всюди відеокамери. Нас затримали вже поблизу мого готелю... Три машини співробітників поліції нас оточили і в дуже грубій формі попросили всіх поїхати з ними у відділ", - розповіла адвокат.

Після цього затриманих відвезли до найближчого відділення поліції і почали оформляти рапорти. Бірюкова розповіла, що виписала ордери на захист решти затриманих, але її до них не допустили. "Нас розвели в три кабінети. Спочатку співробітник казав мені: "Ми вас не затримуємо, можете йти". Я почала йти, зійшла спокійно на перший поверх. Спочатку за мною ніхто не йшов, а потім чую - побігли, на першому поверсі вже практично поблизу охорони наздогнали, почали хапати за руки: "Нікуди ви не підете", - розповіла адвокат.

На всіх затриманих були оформлені протоколи за статтею про порушення встановленого порядку проведення публічного заходу (ч. 5 ст. 20.2 КоАП). Вельдар Шукурджієв раніше зазнавав адміністративного переслідування у зв'язку з проукраїнською акцією на мітингу пам'яті Тараса Шевченка. Зазначимо, що, згідно із законодавством РФ, санкції статті 20.2 КоАП передбачають накладення штрафу в сумі від 10 тис. до 20 тис. рублів або обов'язкові роботи на строк до 40 годин.

"Розмова зі співробітниками ФСБ не склалася. Не дуже хотілося відповідати на їхні запитання... Я за дружбу України і Росії! Хоча співробітники мене сьогодні намагалися переконати, що прапор України на площі Леніна - це незаконно", - написала Бірюкова у Фейсбуці.

Нагадаємо, у березні 2014 року суд Сімферополя визнав український прапор забороненою символікою. Активіст мітингу до дня народження Тараса Шевченка отримав 40 годин громадських робіт, а організатора було звільнено з роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram