ГоловнаЕкономікаДержава

Україна готує угоду з Європейським космічним агентством

Космічній галузі полегшать вихід на європейський ринок.

Україна готує угоду з Європейським космічним агентством

Кабмін і Європейське космічне агентство готують до підписання угоду "Про набуття Україною статусу європейської країни, що співпрацює з ESA". Така угода - етап на шляху до набуття повноцінного членства України в ESA.

Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів №803-р від 5 серпня, делегації уряду України, що формується на чолі з головою Держагентства з космосу Олегом Уруським, доручено провести переговори з ESA з узгодження проекту угоди, передає Інтерфакс-Україна.

Підписання угоди "Про набуття Україною статусу європейської країни, що співпрацює з ESA" входить до числа озвучених Держагентством з космосу першочергових завдань ракетно-космічної галузі України на 2015 рік і є одним з етапів відпрацьованої партнерами "дорожньої карти" щодо інтеграції України в ESA.

В українській ракетно-космічної галузі пов'язують з членством України в ESA розширення масштабів присутності на європейському космічному ринку.

У липні Держагентство з космосу і ESA почали консультації щодо співпраці підприємств української ракетно-космічної галузі з європейськими партнерами в рамках проектів європейського агентства. Серед основних перспективних напрямів двостороннього партнерства розглядаються дистанційне зондування Землі (ДЗЗ), ракети-носії (РН), наукові дослідження. Українська сторона раніше озвучувала інтерес до участі в проекті нової європейської РН Ariane-6. Європейці також вже проявили інтерес до українських ракетних двигунів: створена в рамках європейської кооперації за замовленням ESA нова європейська РН легкого класу Vega оснащена українським двигуном.

До складу ESA входять 17 європейських країн.

Нагадаємо, космічна галузь України зараз зазнає збитків через припинення співпраці з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram