ГоловнаСуспільствоЖиття

Комунальні служби Києва ліквідували аварію на колекторі

Столична влада заявляє, що терміново необхідно замінити колектор

Комунальні служби Києва ліквідували аварію на колекторі
Фото: Татьяна Медведева

Муніципальні служби ліквідували аварію на Головному міському самопливному каналізаційному колекторі і відновили водопостачання мешканців столиці.

Про це йдеться в повідомленні на сайті

КМДА.

Водночас повідомляють, що виконані ремонтні роботи не нівелюють необхідності замінити колектор й активізувати дії для його будівництва.

«Києву терміново потрібен новий колектор. Роботу старого вдалося відновити ціною неймовірних зусиль міських служб. Адже він у аварійному стані вже 16 років», - зазначив мер Києва Віталій Кличко. За його словами, з моменту визнання колектора аварійним - 1999 року - його оновленню не приділяли належної уваги. А розпочате будівництво нової гілки колектора припинили.

«Розуміючи, яку загрозу становить нинішній колектор для екології Києва, ми відновили будівництво нової гілки і знайшли можливість виділити на це 40 млн грн. Але цих коштів недостатньо. Роботи потрібно завершити якомога швидше, тому що відновлення колектора після ще однієї такої аварії заледве чи буде можливим. Тому для продовження будівництва другої нитки головного каналізаційного колектора ми очікуємо виділення додаткових коштів від держави», - підкреслив Кличко.

Як пояснив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв, за умови стабільного фінансування новий колектор можна буде ввести в експлуатацію вже 2017 року. 40 мільйонів гривень, які цього року виділила міська влада на продовження будівництва нової нитки колектора, є замало - для завершення робіт цьогорічна потреба в коштах становить 200 млн грн.

«Нам потрібно ще 160 млн грн. Додаткове фінансування може здійснюватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку через Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. І це потрібно робити негайно», - зазначив Петро Пантелєєв.

Він поінформував, що на ліквідацію аварійних випадків місто також виділило вже понад 25 млн грн. Щоб усунути наслідки аварії і відновити водопостачання майже трьом районам столиці, ремонтні бригади працювали в цілодобовому режимі.

Зараз водопостачання відновили, а за станом колектора здійснюють щоденний моніторинг.

Довідка. Головний міський самопливний каналізаційний колектор завдовжки 9,2 км і діаметром 2,7 м ввели в експлуатацію наприкінці 1970-х років. У 1999 році об'єкт за результатами обстеження визнали аварійним і непридатним до експлуатації. А 2005 року першу нитку Головного міського каналізаційного колектора в місті Києві внесли до Державного реєстру потенційно небезпечних об'єктів державного значення. У такому технічному стані колектор працює і досі, забезпечуючи відведення значної частини стічних вод правобережної частини Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram