ГоловнаПолітика

ЦВК просить Раду визначити райони Донбасу, де вибори не відбудуться

Виборчий процес має стартувати вже 5 вересня.

ЦВК просить Раду визначити райони Донбасу, де вибори не відбудуться
Фото: Дарья Чабанова

Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради України щодо невідкладного визначення переліку адміністративно-територіальних одиниць у Донецькій і Луганській областях, в яких чергові місцеві вибори 25 жовтня не проводитимуться.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК.

"10 серпня під час чергового засідання Комісія звернулася до Верховної Ради України щодо невідкладного визначення відповідно до Закону України "Про місцеві вибори" переліку адміністративно-територіальних одиниць, в яких чергові вибори депутатів обласних, окремих районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів і рад об'єднаних територіальних громад на території Донецької та Луганської областей 25 жовтня 2015 року не проводяться", - йдеться в повідомленні.

Рішення прийнято у зв'язку з тим, що, згідно з пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про місцеві вибори" чергові місцеві вибори на території Донецької та Луганської областей і в Криму не проводяться у зв'язку з тимчасовою окупацією РФ і збройною агресією проти України. При цьому перелік адміністративно-територіальних одиниць, в яких 25 жовтня не проводяться місцеві вибори, визначається Радою в постанові про призначення місцевих виборів. Однак постанова Ради від 17 липня 2015 року зазначеного переліку не містить.

При цьому виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів, тобто 5 вересня. Таким чином, як зазначають у ЦВК, "невизначення найближчим часом Верховною Радою України переліку адміністративно-територіальних одиниць на території Донецької та Луганської областей, в яких чергові місцеві вибори 25 жовтня 2015 року не проводяться, створює ризик для належного та своєчасного здійснення передбачених законом процедур щодо організації підготовки і проведення місцевих виборів на відповідних територіях".

Нагадаємо, 7 серпня закон "Про місцеві вибори" було опубліковано у парламентській газеті "Голос України". Закон набув чинності наступного дня після його публікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram