ГоловнаСуспільствоВійна

В ОБСЄ поклали відповідальність за захист їхніх співробітників на "тих, хто контролює Донецьк"

Місія не планує припиняти свою діяльність

В ОБСЄ поклали відповідальність за захист їхніх співробітників на "тих, хто контролює Донецьк"
Архив
Фото: rbc.ua

У Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ наголошують, що в Донецьку є сили, які проти їхньої діяльності в місті і використовують для цього будь-які засоби, у тому числі і насильницького характеру.

У заяві місії, оприлюдненій на сторінці в соцмережі в Фейсбук у неділю вдень, повідомляється, що о 2:25 неділі, СММ зареєструвала пожежу кількох автомобілів ОБСЄ на стоянці перед резиденцією ОБСЄ в Донецьку. Пожежники швидко відреагували і спробували загасити вогонь. У результаті 4 автомобілі СММ було знищено вогнем, а розслідування інциденту триває.

"Однак ОБСЄ повідомляє про цей насильницький напад на його цивільних спостерігачів у Донецьку також об'єктивно, неупереджено і оперативно, як і про жорстокі напади, які зачіпають українське цивільне населення в Донецьку і за його межами, на інших територіях у Донецькій області та на сході України", - заявляють у СММ.

У місії висловили переконання, що "мабуть, є такі, хто бажає, щоб ОБСЄ припинила доповідати про те, що відбувається в Донецьку". "Є такі, які вважають, що насильницький напад на цивільне населення і їхнє майно, є виправданим засобом для досягнення цієї мети", - йдеться в заяві.

Разом з тим, у СММ ОБСЄ підкреслюють, що "відповідальність за забезпечення захисту співробітників СММ і її майна лежить на тих, хто має контроль у Донецьку".

Також в місії додали, що на даному етапі СММ не планує припиняти свою діяльність.

Як повідомлялося, у ніч проти 9 серпня в Донецьку близько місця проживання співробітників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ спалено чотири автомобілі організації.

Коментуючи інцидент, офіційний представник СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків повідомив, що він вплине на умови роботи спостерігачів, однак підкреслив, що спостерігачі залишаються на непідконтрольній владі України території і продовжать там свою роботу.

Разом з тим, спікер Адміністрації президента України з питань АТО Олександр Мотузяник висловив переконання, що автомобілі СММ ОБСЄ в Донецьку спалили поплічники бойовиків.

"Не важко здогадатися, чиїх рук це справа. Ми знаємо, що представники ОБСЄ останнім часом дають багато інформації, яка невигідна НВФ, які окупували Донецьк. Тому очевидно, що це справа їхніх поплічників, які не зацікавлені в тому, щоб Україна і світова громадськість дізналися про всі незаконні дії бойовиків на цих територіях", - сказав він.

У МЗС України також поклали відповідальність на бойовиків. "Вандалізм щодо авто СMM ОБСЄ, організовані протести - ганебні спроби залякати, не дати (наглядової місії - ред.) виконувати важливі функції", - написав директор департаменту політики та комунікацій МЗС України Олексій Макєєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram