ГоловнаЕкономікаБізнес

Південьмаш і КБ "Південне" готують до об'єднання

Держагентство з космосу хоче створити ракетно-космічний центр.

Південьмаш і КБ "Південне" готують до об'єднання
Фото: www.segodnya.ua

До кінця року в Україні може з'явитися космічний центр "Південний", який планують створити шляхом реорганізації та об'єднання дніпропетровських підприємства "Південьмаш" і конструкторського бюро "Південне".

Про це в ефірі "Радіо Свобода" розповів голова Державного космічного агентства України Олег Уруський.

За його словами, проект реорганізації зараз проходить узгодження в міністерствах і відомствах, до кінця цього місяця його винесуть на розгляд уряду.

"У процесі цієї реорганізації ми плануємо здійснити аудит і КБ "Південне", і самого заводу. Відбудеться інвентаризація всього майна, виділення непрофільних активів і далі формування єдиної компанії, як це є в усьому світі. І далі ми повинні прийти до єдиної компанії - ракетно-космічного центру "Південний", вже з новим цілісно-майновим комплексом, з новим менеджментом", - розповів Уруський.

Як зазначив чиновник, раніше для такої реорганізації не вистачало політичної волі, реформування потрібно було починати ще в середині дев'яностих. На Південьмаші, на думку Уруського, мало що змінилося з 1991 року.

Одним із пріоритетів для підприємства він бачить диверсифікацію ринків збуту і пошук нових партнерів, зокрема стратегічне партнерство зі США. Зараз Південьмаш на 70% залежить від замовлень із Росії.

Наприкінці липня Південьмаш частково знеструмили через борг за електроенергію. На той момент ракетно-космічний гігант України заборгував за електрику сотні мільйонів гривень. Енергопостачальники погрожували заводу початком процедури банкрутства. Працівники Південьмашу від початку року провели чимало акцій протесту, вимагаючи погашення боргів із зарплати.

Південний машинобудівний завод - одне з найбільших підприємств України з виробництва ракетно-космічної техніки. Створювалося як секретне - для виробництва ракет у радянські часи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram