ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про відеофіксацію порушень на дорогах

Мета нововведень - підвищити безпеку на дорогах.

Порошенко підписав закон про відеофіксацію порушень на дорогах

Президент Петро Порошенко підписав закон, який вводить автоматичну фотозйомку та відеофіксацію адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Про це повідомляє прес-служба Президента.

Закон покликаний покращити рівень безпеки дорожнього руху і знизити рівень дорожньо-транспортного травматизму зі смертельними й іншими тяжкими наслідками.

Закон передбачає, що адміністративну відповідальність за порушення на дорогах, зафіксовані в автоматичному режимі за допомогою технічних засобів фото- і відеозйомки, несуть юридичні та фізичні особи, на яких зареєстровано транспортний засіб. Якщо транспортний засіб зареєстровано за межами України і він не підлягає держреєстрації в Україні, то адмінвідповідальність несе особа, яка ввезла цей транспортний засіб в Україну.

Документ також вводить новий вид адміністративного стягнення - штрафні бали. Для одного водія передбачено 150 балів на рік. Бали зніматимуть у разі порушень ПДР, зафіксованих автоматично.

Закон також скасовує так звану "виделку штрафів" за порушення правил дорожнього руху, залишаючи при цьому мінімальну раніше встановлену суму штрафів.

За адмінпорушення на дорогах штраф можуть стягувати на місці вчинення правопорушення виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

Також закон надає повноваження розгляду справ про адміністративні правопорушення уповноваженими працівниками підрозділів патрульної служби МВС.

Прес-служба Президента зазначає, що такі системи позитивно зарекомендували себе в багатьох країнах світу, зокрема в Німеччині, Швеції, Великобританії, Італії, Швейцарії, Австрії, Нідерландах, Франції та ін.

Нагадаємо, п'ять років тому в Україні вже вводили автоматичну фіксацію порушень ПДР. Проте наприкінці 2010 року таку практику Конституційний Суд визнав неконституційною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram