ГоловнаСвіт

Аджей Дуда виголосив присягу президента Польщі

У Варшаві пройшло урочисте засідання обох палат парламенту

Сьогодні, 6 серпня, в Польщі відбулася інавгурація президента Анджея Дуди.

Як повідомляє "Польське радіо", близько 11:00 (за київським часом) Дуда виголосив присягу президента і зайняв найвищу посаду в Польщі.

Раніше у Варшаві пройшло урочисте засідання обох палат парламенту.

Урочисту присягу Дуда виголосив, тримаючи руку на Конституції країни, яку вручну сталевим пером переписала краківська каліграфістка Ева Ляндовська. На цій Конституції присягатимуть наступні президенти Польщі, першим це зробив Дуда.

Фото: polradio.pl

У своїй промові президент наголосив на важливості зміцнення відносин з країнами-сусідами Польщі - від Балтійського до Чорного й Адріатичного морів. Він також заявив, що Польща і Центрально-Східна Європа потребують ліпших гарантій безпеки з боку НАТО і більшої присутності Альянсу в регіоні.

Фото: polradio.pl

В урочистій церемонії беруть участь колишні президенти Польщі Лех Валенса і Олександр Кваснєвський, колишні прем'єри Дональд Туск, Єжи Бузек, Ян Кшиштов, повідомили в канцелярії Сейму.

У церемонії візьме участь і нинішній президент Броніслав Коморовський разом з дружиною.

На інавгурацію також запрошено колишніх спікерів Сейму і Сенату і членів уряду, голів судів і трибуналів, президента Національного банку Польщі, спікера цивільних прав і представника прав дитини, представників костелів і релігійних кіл, євродепутатів і дипломатів. Україну на заході представляє посол Андрій Дещиця.

Нагадаємо, раніше Дуда запропонував новий формат переговорів про врегулювання ситуації на Донбасі. Зокрема він заявив, що Польща й інші сусіди України також повинні брати участь у переговорах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram