ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники визнали Сенцова політв'язнем

Організація "Меморіал" виступила за звільнення режисера і його повну реабілітацію

Правозахисники визнали Сенцова політв'язнем
Олег Сенцов

Правозахисники із центру "Меморіал" вважають, що український режисер Олег Сенцов і активіст лівих поглядів із Сімферополя Олександр Кольченко зазнають кримінального переслідування через політичні мотиви.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Зі самого початку справа мала великий резонанс, сприймалася правозахисниками як політична і була пов'язана з кричущим порушенням прав людини і міжнародних норм", - йдеться в повідомленні.

"Меморіал" виступив за звільнення Сенцова і його повну реабілітацію.

"Ми також вважаємо, що з Олександра Кольченка слід зняти звинувачення в участі у терористичній спільноті, а звинувачення в теракті перекваліфікувати на адекватну правопорушенню статтю (наприклад, ч. 2 ст. 167 КК РФ, знищення чужого майна шляхом підпалу)", - йдеться в заяві.

У червні "Меморіал" нарахував у Росії 50 політв'язнів, зарахував до них лідера "Лівого фронту" Сергія Удальцова, брата опозиціонера Олексія Навального Олега й українську льотчицю Надію Савченко.

Нагадаємо, що, за версією російського слідства, Кольченко і Сенцов входили в кримське терористичне угруповання, нібито створене у квітні 2014 року за вказівкою "Правого сектору". Слідчі ФСБ звинувачують його в підготовці терактів на території півострова.

Крім Сенцова і Кольченка, також затримали Геннадія Афанасьєва й Олексія Чірнія. Афанасьєв і Чірній після затримання дали свідчення й отримали по 8 років. 31 липня ключовий свідок звинувачення Сенцова відмовився від своїх свідчень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram