ГоловнаЕкономікаДержава

На ЧАЕС з'єднали дві частини нового саркофага

Арку насунуть на зруйнований четвертий енергоблок до кінця 2017 року.

На Чорнобильській АЕС виконано з'єднання двох частин нового саркофага, яким до кінця 2017 року повинні накрити зруйнований четвертий енергоблок станції.

Про це йдеться в повідомленні Європейського банку реконструкції та розвитку, який є найбільшим донором проекту.

Згідно з повідомленням, операцію зі скріплення двох арок разом здійснено через 24 з'єднання по конструкції вагою 28 тис. тонн, які повинні бути вирівняні на міліметри один від одного. Крім того, ведеться робота з налаштування та скріплення майже 1000 болтів, щоб надійно закріпити дві половини арки разом.

"Будівництво нового безпечного конфайнменту наближається до завершення, і прогрес також помітний при установці сталевої рами з допоміжними системами та обладнанням, необхідним для експлуатації об'єкта і розбирання конструкції реактора. Ми впевнені, що всі роботи будуть завершені до кінця 2017 року, як і планувалося", - цитує директора ЄБРР з ядерної безпеки Вінса Новака прес-служба банку.

Висота арки становить 110 метрів, довжина - 165 метрів, а арочний проліт становить 260 метрів. Через величезні розміри арка була побудована з двох частин. Призначення арки - захист навколишнього середовища від радіоактивного випромінювання, а також забезпечення можливості розбирання конструкцій блоку і переміщення ядерних відходів.

Після з'єднання східної і західної частин арки і оснащення конфайнменту кранами, об'єкт буде насунутий на четвертий блок ЧАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram