ГоловнаПолітика

На закордонних рахунках судді Вищого госпсуду заарештували 300 млн гривень

Судячи з усього, мова йде про Артура Ємельянова

На закордонних рахунках судді Вищого госпсуду заарештували 300 млн гривень
Артур Емельянов

Держфінмоніторинг домігся арешту 13 млн швейцарських франків (майже 300 млн гривень) на закордонних рахунках судді Вищого госпсуду, який раніше був заступником голови цього суду.

Держфінмоніторинг спільно з фінансовою розвідкою Ліхтенштейн встановив п'ять компаній, зареєстрованих у Панамі і Ліхтенштейні. Ці компанії мають рахунки в банках Ліхтенштейну та Латвії. На рахунках компаній протягом тривалого часу акумулювалися значні суми грошей сумнівного походження.

"Встановлено, що спільними бенефіціарними власниками та/або уповноваженими особами за рахунками, відкритими у банківській установі у Ліхтенштейні, є діючий суддя Вищого господарського суду України і його дружина. За часів президентства Віктора Януковича цей суддя обіймав посаду одного із заступників голови Вищого господарського суду України", - сказано в повідомленні прес-служби Державної служби фінансового моніторингу України.

На одному з рахунків, де бенефіціарним власником і уповноваженою особою є дружина судді, 28 липня рішенням суду Вадуца гроші заарештували.

Загальна сума арештованих коштів становить 13,1 млн. Швейцарських франків.

Також встановлено, що одна з компаній володіє рахунком у латвійському банку, з якого і надходили основні грошові потоки.

Матеріали спільного фінансового розслідування Держфінмоніторингу України та Фінансової розвідки Ліхтенштейну 29 липня 2015 року передано в Генеральну прокуратуру України.

Серед діючих суддів Вищого госпсуду, які раніше обіймали посаду заступника голови цього суду, є скандальний суддя Артур Ємельянов.

Суддя Господарського суду міста Києва Алла Пригунова звинувачувала Ємельянова у скуповуванні голосів у зв'язку з виборами навесні 2014 року керівництва Вищого господарського суду. У своїй декларації Ємельянов показав 12 квартир і два будинки, проте відповідати на питання журналістів, звідки ця нерухомість у нього, відмовлявся. За даними журналіста Дмитра Гнапа, виходець із Донецька Ємельянов разом з екс-головою суду Віктором Татьковим за часів Віктора Януковича створював систему "донецького правосуддя" у київських судах.

Дружина Ємельянова Світлана була депутатом Донецької міськради.

Раніше Генпрокуратура повідомила, що розслідує вимагання суддями Вищого госпсуду хабара в сумі 500 тис. фунтів стерлінгів вимагання суддями Вищого госпсуду хабара в сумі 500 тис. фунтів за їхнє втручання у діяльність суддів господарського суду Києва та Київського апеляційного господарського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram