ГоловнаПолітика

Оприлюднено проект резолюції і статут трибуналу щодо збитого "Боїнга"

Під трибунал підпаде широке коло злочинців

Малайзія оприлюднила проект резолюції Ради Безпеки ООН про створення трибуналу щодо збитого "Боїнга".

Текст документа російською мовою опублікував російський "Коммерсант".

Згідно з документом, єдина мета міжнародного трибуналу - "покарання осіб, відповідальних за вчинення злочинів, пов'язаних зі знищенням у Донецькій області України літака авіакомпанії Malaysia Airlines".

При цьому мова йде про покарання не тільки безпосередніх виконавців, а й тих, хто побічно сприяв трагедії. Створювати ж трибунал автори документа пропонують за главою VII Статуту ООН, яка дозволяє застосування санкцій і сили до країн, які не виконують вимоги резолюції.

На розгляд Радбезу ООН також винесено проект статуту трибуналу. Датований 19 червня документ під грифом «цілком таємно» містить у собі 55 статей, що охоплюють різні аспекти роботи майбутнього трибуналу.

У документі, зокрема, сказано, що юрисдикція трибуналу поширюється на військові злочини, «злочини проти безпеки цивільної авіації» та «злочини, записані у Кримінальному кодексі України». Далі пояснюється, що в першу категорію потрапляють, наприклад, «серйозні порушення» ст. 3 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року (про захист цивільного населення під час війни), яка забороняє посягання на життя і фізичну недоторканність осіб, які безпосередньо не беруть участі у воєнних діях. За другим пунктом мова може йти про невідповідність нормам малайзійського закону про порушення в галузі авіації від 1984 року.

Що ж стосується імовірних порушень кримінального права України, то мова, як випливає з проекту документа, йде про цілу низку статей Кримінального кодексу: про вбивство, вбивство з необережності, навмисне руйнування або завдання збитків власності, незаконне ввезення зброї, злочини проти громадської безпеки, незаконне володіння зброєю, амуніцією або вибуховими речовинами, приховування інформації про кримінальні злочини, посягання на життя громадян іноземних держав.

З документа випливає, що під суд мають потрапити дієздатні люди, яким на момент вчинення злочину (тобто 17 липня 2014) було більше ніж 18 років. Особливо наголошується, що «імунітет або особливі процедурні правила, якими володіє та чи інша офіційна особа відповідно до національного або міжнародного законодавства, не повинні стати перешкодою для трибуналу».

До відповідальності можуть притягнути не тільки людей, які безпосередньо були задіяні у вчиненні злочину, а й тих, хто скоїв його з «допомогою іншої людини», а також «віддавав накази, підбурював або схиляв» до цього. Уточнюється, що мова, зокрема, може йти про командувачів збройними формуваннями або людей, які діють у ролі таких. Таким чином, коло обвинувачених може бути вкрай широке. При цьому суд, як зазначається в документі, може тривати заочно, тобто за відсутності обвинувачених.

Трибунал має складатися з трьох головних органів: палат суддів (одна з них займеться досудовим розглядом, друга - власне судовим процесом, третя - можливими апеляціями), прокурора і канцелярії. Вердикти повинні ухвалювати троє суддів. В апеляційній палаті ж буде п'ять осіб. Призначатися судді повинні на п'ять років генсеком ООН за поданням країн-членів організації.

Максимальний можливий термін за підсумками розгляду - 30 років в'язниці або довічне ув'язнення. Вердикт трибуналу має бути пріоритетним порівняно з вердиктами національних судів. Витрати на діяльність трибуналу візьмуть на себе добровільні жертводавці серед держав, міжурядових та неурядових організацій.

Засідання Радбезу ООН, на якому відбудеться голосування за проектом резолюції, розпочнеться сьогодні о 22:00 за київським часом. У ньому візьмуть участь не тільки постпреди країн-членів Радбезу при ООН, але і ціла низка міністрів закордонних справ: Джулі Бішоп (Австралія), Дідьє Рейндерс (Бельгія), Берт Кундерс (Нідерланди), Павло Клімкін (Україна). Малайзію представлятиме заступник міністра закордонних справ Хамза Зайнутдінов. Очікується, що Росія накладе вето на цю резолюцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram