ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ розкрила особистість затриманого прикордонниками російського військового

Володимир Старков - начальник ракетно-артилерійського підрозділу в Новочеркаську

СБУ розкрила особистість затриманого прикордонниками російського військового
Владимир Старков
Фото: twitter.com/ServiceSsu

Громадянин Росії, затриманий українськими прикордонниками на контрольному посту "Березове" (Донецька обл.), зізнався, що є кадровим російським військовим, заявив глава Служби безпеки України Василь Грицак.

"Відразу після затримання Старков зізнався в тому, що він є громадянином Росії, що належить до кадрового складу Збройних сил РФ. Під час першочергових заходів ми встановили, що Старков Володимир Олександрович народився 29 квітня 1978 року у м. Зуївка Кіровської області РФ. Де-юре на цей момент дійсно проходить військову службу у військовій частині міста Новочеркаськ, Ростовської області Росії на посаді начальника служби ракетно-артилерійського озброєння. Військове звання - майор, особистий номер - Ф-54930045", - заявив Грицак на брифінгу в середу у Києві.

У момент затримання у майора були підроблені документи. Для прикриття він узяв дівоче прізвище дружини.

У свою чергу голова Державної прикордонної служби Віктор Назаренко повідомив, що прикордонники затримали також українця Руслана Іотка, 1967 р.н.

"За кермом військового автомобіля перебував громадянин України Іотко Руслан Анатолійович, 1967 р.н. член НЗФ "ДНР". Старшим у машині був громадянин РФ Старков Володимир Олександрович, 1978 р.н, житель Хабаровського краю Росії, який при затриманні відразу заявив, що він є кадровим військовим ЗС Росії та зажадав від нас державного захисту від імені РФ", - заявив Назаренко.

За словами Назаренка, вантаж, який супроводжував російський офіцер, призначався для однієї з бригад "Оплоту".

"Спочатку було встановлено, що майор ЗС РФ Володимир Старков прямував з міста Донецьк в населений пункт Ясна і супроводжував вантаж боєприпасів у розташування п'ятої ОМБ НЗФ "Оплот" так званої "ДНР", - заявив він.

За даними СБУ, прикордонникам після затримання Старкова пропонували великий хабар, щоб вони його відпустили. Отримавши відмову, керівництво бойовиків дало команду взяти в полон якомога більше бійців АТО.

У вилучених у Старкова документах, як додав Грицак, є дані про те, що російським військовим, яких відправляють на Донбас, обіцяють трикратну платню.

"Свідоцтва, надані Старковим, а також вилучені в нього при затриманні персональний блокнот російського виробництва та інші документи, ще раз підтверджують наявність чітко налагодженого механізму координації безпосередньої участі кадрових військовослужбовців РФ в агресії проти нашої держави. Сам механізм полягає в наступному: військовослужбовцям ЗС РФ пропонують проходити подальшу службу в НЗФ так званих "ЛНР" і "ДНР", обіцяючи при цьому потрійну тарифікацію їхньої оплати праці. У тих, хто погодився, відбирають всі документи, які можуть ідентифікувати громадян РФ і військовослужбовців", - заявив Грицак.

Нагадаємо, в суботу КамАЗ, набитий патронами, помилково заїхав на КПП "Березове" з території, яка контролюється бойовиками. Прикордонники затримали двох чоловіків у військовій формі. Один із чоловіків назвався кадровим військовим ЗС РФ у званні "майор", інший затриманий - бойовик ДНР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram