ГоловнаСуспільствоВійна

США підтримують виведення "Азова" і "Донбасу" з Широкиного

Джеффрі Пайєтт похвалив Ріната Ахметова

США підтримують виведення "Азова" і "Донбасу" з Широкиного
Фото: www.day.kiev.ua

США підтримують відведення важких озброєнь на 15 км уздовж лінії зіткнення на Донбасі і виведення батальйонів "Азов" і "Донбас" із Широкиного.

Про це сказав посол США в Україні Джеффрі Пайєтт в інтерв'ю брюссельським журналістам. Стенограму оприлюднено на сайті посольства США в Україні.

Пайєтт так змалював їм ситуацію на Донбасі: "Важливо розуміти, сидячи у Брюсселі або в іншому місці у Європі, що тут все ще триває війна. Російські безпілотники щодня пролітають над територією України. Російські системи крилатих ракет класу "поверхня-повітря" базуються на території України. І, як нам нагадало у ці вихідні захоплення російського солдата і боєприпасів російського походження, Росія далі підтримує конфлікт у цій країні військовою технікою, яку вона направляє через суверенний міжнародний кордон України".

Він також нагадав про недавні бої у Вуглегірську, унаслідок яких виведено з ладу теплову електростанцію, обстріл коксохімічного заводу в Авдіївці і сутички у Широкиному, у результаті яких отримав поранення спостерігач ОБСЄ.

"Дорожня карта припинення цієї страшної війни полягає у повній реалізації Мінської угоди. Україна реалізує Мінські домовленості. Росія і її посередники цього не роблять. Нам це абсолютно зрозуміло. У цьому контексті ми рішуче підтримуємо ініціативу президента Порошенка про відведення важких озброєнь на 15 км уздовж усієї лінії зіткнення. Ми сподіваємося, що її реалізують якомога швидше. Сполучені Штати також рішуче вітають прийняте за останні 24 години рішення українського уряду вивести батальйони "Азов" і "Донбас" з гарячої точки, якою є місто Широкине, і рухатися в напрямку припинення військових дій у цьому місті при одночасному зміцненні захисту Маріуполя. І важливо пам'ятати про те, що вся ця територія уздовж Азовського моря, про яку ми говоримо, є територією України. Це суверенна українська територія. Вся - аж до міжнародного кордону, і це не зміниться", - сказав Пайєтт.

Крім того, посол відзначив серйозність гуманітарної кризи на Донбасі і похвалив Ріната Ахметова.

"Я хотів би також відзначити для європейської аудиторії серйозність гуманітарної кризи, яка також є наслідком агресії Росії на сході країни. Абсолютно неприйнятно те, що сепаратисти блокують доступ гуманітарних вантажів на територію України, на територію, контрольовану Росією і сепаратистами. У зв'язку з цим я хотів би зазначити, що йде 11-й день блокування так званою ДНР гуманітарних конвоїв Ріната Ахметова з вантажами, призначеними для полегшення долі тих, хто найбільше страждає від цієї війни. Рінат Ахметов та інші, такі, як він, представники українського громадянського суспільства і українські групи добровольців намагаються підтримувати переміщених осіб і жертв цієї війни. Це одна з маловідомих історій непохитності українців під час цього конфлікту: сила українських організацій громадянського суспільства", - сказав він.

Нагадаємо, напередодні на зміну "Донбасу" і "Азову" у Широкиному були морські піхотинці з першого окремого батальйону, який до окупації Криму базувався у Феодосії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram