ГоловнаЕкономікаБізнес

ЗМІ: керівництво ДП "Артемсіль" новмисне робить банкрутом підприємство

ЗМІ: керівництво ДП "Артемсіль" новмисне робить банкрутом підприємство

Через покрокове розорення і банкрутство новопризначене керівництво ДП "Артемсіль" намагається знецінити державний актив перед подальшою приватизацією, пише "Бізнес.ua".

До справи причетні чиновники з Мінагрополітики, які наприкінці червня 2015 року екстрено замінили всіх фахівців, які тримали підприємство на плаву. Нове керівництво несподівано прислали на ДП "Артемсіль" фактично за кілька тижнів до анонсованого урядом кадрового конкурсу. Біля керма стратегічного державного активу стали управлінці, які мають досить сумнівний бекграунд у питаннях доведення успішних підприємств до банкрутства.

Так, в.о. генерального директора став Андрій Журавльов, який до цього успішно розвалив єдиний в Україні завод з виробництва білого цементу. Його попередній досвід роботи показує, що він добре вміє швидко збанкрутити промисловий гігант і передати його під контроль іноземної корпорації.

Новий заступник гендиректора Валерій Захаренко свого часу запам'ятався умінням робити збитковими підприємства добувної промисловості. Перший такий скандал, зафіксований ще в 2006 році, не завадив йому при режимі Януковича стати начальником управління з реструктуризації і закриття вугільних підприємств Міненерговугілля України, де управлінець закріпив за собою славу "фахівця з ліквідації". Ще одним заступником "головного" призначено Вадима Зеленого, який за час роботи в Криму набув репутацію головного ділка, який вирішує земельні питання.

Серед перших кроків, які нове керівництво встигло зробити всього за місяць свого "правління" - скорочення обсягів випуску і реалізації продукції втричі, зриви контрактів на постачання солі європейським партнерам, введення чотиригодинного робочого дня (замість тризмінного режиму), скорочення зарплат співробітникам. Крім того, було заборонено здійснення фінансових операцій, що призводить до зростання боргів. За наявною інформацією, кошти в розмірі 25 млн грн, що надходять від відвантажень продукції, передбачалося вивести з ДП "Артемсіль" на рахунки комерційного банку "Південний". Завдяки розголосу профільному міністрові вдалося зупинити цю аферу в останній момент.

"Зрозуміло, що непрацююче підприємство можна продати зацікавленим людям за порівняно невеликі гроші. Громадськість здивована. Якщо держава не схаменеться, країна буде спостерігати історію краху найбільшого в Східній і Центральній Європі соледобувного підприємства зі 135-річною історією", - зазначає видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram