ГоловнаЕкономікаБізнес

ВАСУ скасував штраф "Аерофлоту" за рейс в анексований Крим

Російська компанія домоглася повторного розгляду

ВАСУ скасував штраф "Аерофлоту" за рейс в анексований Крим
Фото: EPA/UPG

Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу і скасував рішення попередніх інстанцій про стягнення з російського "Аерофлоту" штрафів за польоти в анексований Крим. Справу відправлено на повторний розгляд до першої інстанції.

Таке рішення ухвалили 21 липня 2015 року.

Судовий розгляд стосується одного польоту, виконаного "Аерофлотом" 12 березня 2014 року без дозволу України та заявки на використання повітряного простору аеродрому "Сімферополь" (рейс AFL1821). 16 червня Державна авіаційна служба наклала на авіакомпанію штраф у розмірі 136 тисяч гривень. "Аерофлот" не погодився з ним і подав на відомство в суд.

Окружний адміністративний суд Києва і Київський апеляційний адміністративний суд визнали, що російська авіакомпанія порушила правила та порядок використання повітряного простору України, однак колегія ВАСУ частково не погодилася з їхніми висновками.

ВАСУ вважає, що ні суд першої інстанції, ні суд апеляційної інстанції не перевірили обставини щодо "підтвердження допущення позивачем правопорушень, зазначених у протоколі про правопорушення та в оскаржуваній постанові, ухваленій на підставі матеріалів про правопорушення".

Нагадаємо, що з 12 березня у зв'язку з окупацією Криму Україна заборонила польоти на півострів. Аналогічні заборони ввели Європейська організація з безпеки польотів (Eurocontrol) і Міжнародна організація цивільної авіації (IKAO).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram