ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко попросив у США 1240 "джавелінів"

Президент нагадав Заходу про зобов'язання за Будапештським меморандумом

Порошенко попросив у США 1240 "джавелінів"
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко просить США надати 1240 протитанкових комплексів Javelin. За його словами, саме стільки ядерних боєголовок Україна віддала у 1994 році згідно з Будапештським меморандумом в обмін на гарантії безпеки.

Про це він заявив в інтерв'ю WSJ.

"Україна добровільно відмовилася від свого ядерного арсеналу, і в обмін на це Сполучені Штати Америки і Великобританія (...) пообіцяли гарантувати нам суверенітет і територіальну цілісність. Ми потребуємо тільки 1 тис. 240 ракетних комплексів Javelin, і це цілком справедливо. Ми не вимагаємо, щоб британські, американські чи французькі солдати прибули сюди і воювали за нас. Ми це робимо власними зусиллями, заплативши найбільшу ціну - життя моїх солдатів. Ми потребуємо солідарності", - цитує видання українського президента.

Порошенко додав, що якщо Захід не допоможе зупинити агресію проти України, це означатиме, що глобальної безпеки не існує.

Нагадаємо, заступник глави Адміністрації президента Андрій Таранов раніше говорив, що у Вашингтоні налаштовані на те, щоб надати Україні протитанкові комплекси Javelin, але це може статися не раніше ніж 1 жовтня.

ПТРК Javelin призначений для знищення бронетехніки, захищених об'єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і низько малошвидкісних цілей (вертольотів і безпілотників). Є першим серійним ПТРК третього покоління. Javelin є захисною летальною зброєю, досі Україні надавали тільки нелетальне озброєння.

Навесні цього року Україна розпочала виробництво аналогів протитанкових комплексів Javelin. ПТРК "Стугна-П" розробило конструкторське бюро "Луч" у 2010 році. Базова версія складається зі встановленої на тринозі пускової установки, контейнера для ракет, приладу наведення і пульта дистанційного керування, який дозволяє операторові робити пуск на відстані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram