ГоловнаСвіт

Ердоган заявив про неможливість продовжувати переговори з курдськими бойовиками

Президент Туреччини закликав парламент позбавити імунітету політиків, пов'язаних з терористичними угрупованнями

Ердоган заявив про неможливість продовжувати переговори з курдськими бойовиками
Эрдоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що продовження мирних переговорів з курдськими бойовиками неможливе, а також закликав парламент позбавити імунітету політиків, пов'язаних з терористичними угрупованнями.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми не можемо продовжувати мирні переговори з тими, хто загрожує нашим національній єдності та братерству", - заявив Ердоган на прес-конференції в Анкарі.

Напередодні прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що в результаті антитерористичної операції наприкінці липня було затримано 1050 осіб, у тому числі прихильників забороненої у країні "Робітничої партії Курдистану" (РПК).

РПК, яка вимагає автономії у складі Туреччини, 25 липня назвала процес мирного врегулювання таким, що втратив сенс після атаки турецьких ВПС на табори її прихильників на півночі Іраку. Повітряному нальоту передувало вбивство кількох турецьких силовиків, в якому Анкара звинуватила курдів.

Обстановка в Туреччині загострилася після теракту, який стався 20 липня у місті Суруч. Унаслідок вибуху, влаштованого смертником, загинули 32 людини, переважно курди. Згодом курди звинуватили владу Туреччини у пособництві терористам.

Лідер "Робітничої партії Курдистану" Абдулла Оджалан з 1999 року відбуває строк у турецькій в'язниці на острові Імрали у Мармуровому морі. Завдяки йому в березні 2013 року було досягнуто угоди про виведення бойовиків РПК, які билися за створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини, з турецької території в північний Ірак. Перша група курдських бойовиків покинула територію Туреччини у травні 2013 року. Жертвами конфлікту між РПК і турецькою владою стали понад 40 тис. осіб.

Курдське населення Туреччини становить п'яту частину населення, а це близько 12 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram