ГоловнаЕкономікаДержава

Dragon Capital погіршив прогноз падіння ВВП до 12%

Економіка сягнула дна на нижчому рівні, ніж очікувалося

Dragon Capital погіршив прогноз падіння ВВП до 12%
Фото: newsradio.com.ua

Інвестиційна компанія Dragon Capital погіршила прогноз падіння ВВП України на 2015 рік з 8,5% до 12%, що суттєво гірше, ніж офіційний прогноз Нацбанку, який складає 9,5%.

Як пояснила головний економіст компанії Олена Бєлан, економічний спад в Україні виявився гіршим, ніж очікувалося. "Економіка України, ймовірно, сягнула свого дна у 2 кварталі 2015 року. За нашою оцінкою, падіння реального ВВП в першій половині 2015 року склало 16,7% р/р після зниження на 17,2% р/р у першому кварталі", - зазначила вона.

У компанії підкреслюють, що швидкого відновлення економіки найближчим часом не передбачається. На 2016 рік прогнозується зростання ВВП всього на 1%.

"Економіка України може почати вихід з рецесії, яка тривала шість кварталів поспіль, за умови, що ситуація на сході значно не погіршиться. За нашими очікуваннями, початкове відновлення економіки відбуватиметься повільніше, ніж після попередньої кризи 2008-2009 рр. Основним чинником скорочення ВВП майже на 15% у 2009 році було зменшення зовнішнього попиту, який швидко відновився і викликав V-подібне відновлення української економіки у вигляді зростання ВВП на 4-5% у 2010-2011 рр. Зараз світова економіка зростає помірними темпами, тому економічне зростання в Україні найближчим часом буде тісно пов'язане з досить обмеженими внутрішніми ресурсами", - заявила Бєлан.

"Водночас, економіка України може випробувати потужний розворот в майбутньому. Інтерес до України з боку іноземних інвесторів зростає", - додала вона. За словами економіста, для матеріалізації цього інтересу необхідна макроекономічна стабілізація, прогрес у структурних реформах і якась визначеність щодо збройного конфлікту на Донбасі.

Бєлан зазначила, що показник інфляції на кінець року має скласти близько 48%, а наступного року - сповільнитися до 10%.

Показник державного боргу до ВВП у 2015 році сягне свого піку на рівні 88% і почне знижуватися у 2016 році.

Нагадаємо, вітчизняний бізнес далі вважає, що покращень в інвестиційному кліматі України не відбувається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram