ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

ЗМІ: генерали ФСБ заробили мільйони на продажу землі на Рубльовці

ЗМІ оцінюють прибуток нинішнього голови ФСБ від незаконного продажу землі в $2,5 млн.

ЗМІ: генерали ФСБ заробили мільйони на продажу землі на Рубльовці
Бортников
Фото: news.rambler.ru

Представники вищого керівництва ФСБ, включаючи нинішнього голову служби Олександра Бортникова, отримали у власність землі в елітному районі Москви біля резиденції президента "Ново-Огарьово", після чого продали їх за суми в мільйони доларів США.

Про це свідчать дані розслідування видання "Новая газета", заснованого на даних "Росреєстру" та інформації власних джерел.

Авторами тексту стали Сергій Канєв, Роман Анін і Сергій Соколов.

Мова про угоди навколо колишнього оздоровчого табору для дітей співробітників КДБ "Об'єкт №909" в селі Калчуга біля Рубльово-Успенського шосе в Одинцовському районі Московської області. За даними виадння "Новая газета", землі в елітному районі загальною площею 3,8 гектара звільнилися в 2005 році, коли дитсадок був закритий за погодженням із ФСБ указом прем'єра Михайла Фрадкова (тепер голова Спілки ветеранів Росії).

Земля і нерухомість перейшли в розпорядження муніципалітету Одинцовського району, який зніс будівлі через ветхість. Далі, за версією видання, до ділянки приєднали ще гектар, а в 2006 році землю дозволили використовувати під дачне будівництво. Через кілька місяців право на безоплатне використання ділянки отримало некомерційне партнерство "Калчуга 4", засноване високопоставленими чиновниками ФСБ Сергієм Дороніним (нині начальник фінансово-економічного управління одного з підрозділів служби) і Сергієм Качушкіним (заступник начальника самостійного управління центрального апарату ФСБ, нині заступник голови уряду Тверської області).

За даними видання, ще через "кілька місяців" землі були розділені на 22 нові ділянки, які були передані у власність вищим керівникам ФСБ: майбутньому голові служби Олександру Бортникову, його заступникам Олександру Купряжкіну і Володимиру Кулішову, а також Михайлові Бєлоусову (згодом заступнику голови управління внутрішньої політики адміністрації президента), Сергію Бесіді (начальнику служби оперативної інформації та міжнародних зв'язків ФСБ), Євгену Назарову (начальнику управління матеріально-технічного забезпечення). Повний список видання складається з 20 імен. Джерела газети стверджують, що право на власність було оформлено спеціальною постановою муніципалітету Одинцовського району без оформлення договорів про купівлю-продаж; газеті "відомий номер цієї постанови, але виявити його не вдалося".

Менш ніж через рік власники продали свої ділянки за ринковою вартістю власнику групи компаній "Меркурій" Ігорю Кесаєву, який також відомий як активний учасник благодійної допомоги ветеранам та співробітникам спецслужб і почесний президент фонду "Моноліт". Вартість сотки, за даними видання "Новая газета" становила в середньому $100 тис. Газета оцінює прибуток Олександра Бортникова в$ 2,5 млн.

Нарешті, газета стверджує, що саме це розслідування стало причиною бажання ФСБ закрити доступ до даних про власників нерухомості в Росреєстрі. "Ініціатива ФСБ з'явилася після того, як репортери відділу розслідувань видання "Нова газета" звернулися з офіційним запитом до служби і почали зустрічатися з людьми, які володіють інформацією про операції з нерухомістю представників вищого керівництва ФСБ", - пише редакція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram