ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін виклав графік надходження грошей від Євросоюзу

600 млн євро Україна має отримати в кінці року, ще 600 - на початку наступного.

Мінфін виклав графік надходження грошей від Євросоюзу

Вчора Україна отримала перший транш у розмірі 600 млн євро, наданий Україні в рамках пакету макрофінансової підтримки з боку Європейського Союзу загальним обсягом 1,8 млрд євро. Наступні транші Україна отримає після виконання низки умов у сфері державних фінансів, енергетики, державного управління та поліпшення бізнес-клімату. Зокрема, очікується, що другий платіж у розмірі 600 млн євро буде надано в кінці 2015 року, а третій транш, обсягом також 600 млн євро, Україна зможе отримати в першому кварталі 2016 року.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

Макрофінансова підтримка надається країнам-партнерам ЄС, які відчувають серйозну проблему платіжного балансу. Кошти дають у вигляді середньострокових позик.

Надання макрофінансової підтримки ЄС пов'язано з програмою співпраці України з МВФ. Зокрема, отримання 600 млн євро макрофінансової підтримки стало можливим після ратифікації відповідних документів Україною і завершення першого перегляду програми з МВФ.

Гроші буде спрямовано на невідкладні бюджетні потреби і на обслуговування старих боргів.

Ставка запозичення становить усього 0,25%, що дозволяє замінювати боргове навантаження, обслуговування якого коштує в середньому близько 8%, набагато дешевшими позиками.

Ці кошти Європейська комісія залучає на зовнішньому ринку запозичень, використовуючи свій найвищий кредитний рейтинг (ААА). Гроші Україна отримує за тією ж кредитною ставкою.

Нагадаємо, це вже третій кредитний пакет макрофінансової підтримки, який ЄС надає Україні. Ця програма є результатом успішного виконання Україною всіх необхідних умов щодо першого і другого пакетів макрофінансової допомоги на загальну суму 1,61 млрд євро, які Україна отримала протягом 2014-2015 років. Разом з новою програмою обсяг фінансування України з боку ЄС становитиме 3,41 млрд євро, що є найбільшою за обсягом фінансовою підтримкою країни-не члена ЄС за такий короткий період часу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram