ГоловнаЕкономікаБізнес

Половина директорів компаній не бачить позитивних змін у країні, - ЄБА

Фіала заявив, що реформаторам не дають розгорнутися.

Вітчизняний бізнес далі вважає, що поліпшення в інвестиційному кліматі України не відбувається. Про це свідчить щоквартальне дослідження Європейської бізнес-асоціації серед директорів компаній, які входять до неї.

ЄБА кожні три місяці розраховує спеціальний індекс привабливості України. У першому кварталі 2015 року він становив 2,51 бала з 5 можливих, у другому кварталі 2015-го - 2,66 бала.

"З одного боку, отриманий показник відображає результативні зусилля більшості (але не всіх) міністрів-технократів у новому уряді, які були призначені в грудні минулого року і користуються підтримкою нових прогресивних сил у Верховній Раді (але, на жаль, поки що не її більшості) . Не випадково, що саме цих членів уряду, а також керівників "Нафтогазу України" і Фонду держмайна обрали представляти Україну американським інвесторам два тижні тому у Вашингтоні. Однак, тоді як вони успішно демонструють потенціал України за кордоном, для досягнення більш відчутного прогресу всередині країни їм вкрай необхідна потужна політична підтримка з боку двох переможців минулорічних парламентських і президентських виборів, а також партій, які вони очолюють, для реалізацій глибинних структурних реформ", - прокоментував результати опитування президент ЄБА Томаш Фіала.

"І тут ми підходимо до протилежного фактору, який визначив показник індексу, а саме: недостатня політична воля на верхівці влади для реального дотримання політики нульової толерантності стосовно корупції і інтенсифікації реформ у всіх сферах. Сумно чути від деяких реформаторів про те, як спочатку їм кажуть впроваджувати реформи, а потім вносять поправки: "не тут", "теж не тут" або "давай продовжуй, але десь в іншому місці, а сюди не лізь", - додав Фіала.

Як наголошує прес-служба ЄБА, незадоволені інвесткліматом в Україні 81% підприємців, причому 49% опитаних заявили, що не бачать жодних позитивних змін. Понад 40% респондентів також заявили, що не вірять у позитивні зміни і в третьому кварталі.

Основні претензії підприємців - до судової системи, слабкої боротьби з корупцією та нестабільності фінансового ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram