ГоловнаСвіт

У Франції тривають протести фермерів: заблоковано центральні дороги

Олланд проведе переговори з представниками страйку аграріїв

Протести французьких фермерів далі блокують дороги у центрі країни.

Про це повідомляє The Independent.

Селяни вимагають, щоб уряд натиснув на великі торгові мережі та м'ясопереробні підприємства, змусивши тих збільшити закупівельні ціни на яловичину, свинину і молочні продукти.

Протестувальники перекривають автостради барикадами з тракторів, підпалюють покришки і купи гною. Вони обшукують вантажівки і, якщо знаходять імпортне м'ясо, викидають його на узбіччя. У супермаркетів міста Тарб і молокозаводу в місті В'єн фермери скинули сотні тонн гною, а у два супермаркети в департаменті Ло і Гаронна вони загнали стада свиней просто посеред робочого дня. Заблоковано проїзд до багатьох пам'яток і туристичних об'єктів. Приватні машини фермери пропускають, але тільки після ретельного огляду.

На зустріч із представниками аграріїв у четвер, 23 липня, має вилетіти президент Франції Франсуа Олланд. У Діжоні, де заплановано переговори, вже зібрався величезний натовп незважаючи на те, що уряд оголосив про виділення фермерам €600 млн у 2016 році, списання частини боргів і зменшення податків. Також пообіцяли домовитися з торговими мережами про підвищення цін і провести переговори з урядами країн Азії про закупівлі французького м'яса. Проте протестувальники відмовляються розходитися і вимагають вирішити їхні проблеми негайно.

Французьке тваринництво, на яке припадає половина всього аграрного сектору країни, протягом останнього року перебуває у кризі через падіння попиту і жорстку конкуренцію з боку південноамериканських виробників. За останні 12 років уряд країни реформував як неефективну стару систему закупівель, яка передбачала, серед іншого, складування надлишків продукції і гарантувала високі ціни. За оцінками міністерства сільського господарства країни, десята частина всіх тваринницьких підприємств - близько 25 тис. фермерських господарств - знаходиться на межі банкрутства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram