ГоловнаСуспільствоЖиття

Перша половина 2015-го стала найспекотнішою за всю історію спостережень

Метеорологи припускають, що періоди аномальної спеки будуть усе частішими і тривалішими.

Перша половина 2015-го стала найспекотнішою за всю історію спостережень
Фото: Макс Левин

За даними американських і японських метеорологів, перші шість місяців цього року були найспекотнішими за всю історію інструментальних спостережень.

Середня температура, зокрема поверхні океанів, була на 0,85 відсотка вищою від середньої температури у XX столітті, яка становила 15,5 градуса Цельсія.

Про це повідомляє Центр новин ООН із посиланням на експертів Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Незвично високі температури спостерігали практично в усій Євразії, Південній Америці, Африці, Австралії і на заході Північної Америки. Нині найбільше від спеки потерпають Балкани і Південна Європа. Клер Нулліс із Всесвітньої метеорологічної організації не береться стверджувати на 100 відсотків, що аномальна спека - безпосередній наслідок зміни клімату. Однак вона цілком вписується в нинішні моделі.

«Усе, що ми спостерігаємо, збігається з нашими очікуваннями у зв'язку зі зміною клімату, - сказала Нулліс. - А цей сценарій передбачає, що періоди аномальної спеки будуть усе частішими, інтенсивнішими і тривалішими. Якщо порівнювати з аналогічним явищем у 2003 році, то цьогорічна спека почалася надзвичайно рано».

Вона зазначила, що високі температури будуть триматися і далі. У східних і південних районах США спека не спадає і сягає 38-40 градусів Цельсія.

Нагадаємо, 23 липня в Києві температура повітря вдень перевищить +30 градусів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram