ГоловнаСуспільствоЖиття

Проти героя статті LB.ua, який розкрив махінації на флоті, порушили кримінальну справу

Матроса Ігоря Руляка звинувачують у непокорі командуванню.

Проти героя статті LB.ua, який розкрив махінації на флоті, порушили кримінальну справу
Фото: Юлия Сущенко

Ігоря Руляка, який в інтерв'ю LB.ua розповів про корупційні схеми в ВМС України, звинувачують у непокорі (ст. 402 КК України). Про це LB.ua овідомив Руляк телефоном.

Відповідно до ККУ, "непокорою визнається відкрита відмова виконати наказ начальника (командира)". За словами Руляка, йому загрожує від 3 до 7 років - нібито його дії спричинили тяжкі наслідки.

"Прийшла телефонограма в частину - з'явитися в прокуратуру. Старший слідчий сказав, що за заявою командира частини проти мене порушили кримінальну справу за непокору. Я мав поїхати, але не поїхав", - пояснив матрос.

Руляк - корінний севастополець, він вийшов з Криму під час анексії півострова росіянами і, після декількох місяців служби в батальйоні "Азов" та волонтерської роботи, влаштувався на флоті. Він регулярно пише у своєму фейсбуці про корупцію та кумівство серед вищого командного складу ВМСУ, в тому числі, відкрито виступає проти командувача флотом Сергія Гайдука.

У червні у військову частину, де служить Руляк, прийшов наказ про його переведення з Одеси до Миколаєва, де він має стати "інструктором полігону боротьби за живучість військової частини", - посада, про яку ні сам матрос, ні його товариші по службі не мають уявлення. Більше того, він не проходив спеціальних курсів, щоб стати інструктором.

Юрист за освітою, Руляк повідомив, що його права порушуються.

"Я вже готовий їхати - зрозумів, що боротися з ними марно. Але, за законом, мені належить службова квартира для родини, гроші на проїзд і 20-тонний контейнер, щоб перевести мої речі. Я про це сказав командиру. Нічого цього мені не дали - відповіли: мовляв, хтось сказав, що ці норми скасували. Кажуть: переїжджайте, а там розберемося. Але я не можу так їхати - я відповідальний за своїх дітей, за сім'ю".

У підсумку матросу нагадали, що він - військовослужбовець, і за фактом його непокори наказом порушили кримінальну справу. Тепер він не може продовжувати службу на кораблі в Одесі, хоча так і не отримав належних за законом коштів для переїзду.

"Мене викреслили зі списку частини, зарплату я не отримую, не годують - з продовольчого забезпечення зняли. Причому доцільність цього переведення не можуть пояснити. Здається, це вже справа принципу - перевести мене куди-небудь звідси", - сказав Ігор в коментарі LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram