ГоловнаКультура

У Києві можуть помилково знищити мозаїки "Трипілля" і "Київська Русь"

Роботи, присвячені етапам розвитку Києва, можуть зруйнувати в рамках процесу декомунізації

У Києві можуть помилково знищити мозаїки "Трипілля" і "Київська Русь"

У Києві на проспекті Перемоги, 17 та 19 можуть знищити мозаїки "Трипілля" і "Київська Русь", створені відомими художниками Іваном Литовченко і Володимиром Прядкою.

Про це повідомляє куратор програми "Радянські мозаїки в Україні" Євгенія Моляр у своєму блозі у виданні IZIN.

Зокрема, Євгенія повідомляє, що згідно з отриманим нею від КМДА списком об'єктів, які мають бути демонтовані в процесі декомунізації, руйнуванню підлягають дві мозаїки 1980-1982 років на проспекті Перемоги.

При цьому наголошується, що в цих мозаїках немає радянського сюжету, який міг би підпадати під дію закону про декомунізацію, зате серп і молот залишиться недоторканим на будинку під номером 27 на тому ж проспекті Перемоги.

"Єдиним більш-менш логічним поясненням може бути таке, що автори списку просто переплутали нумерацію будинків", - припускає Євгенія.

Мозаїки "Трипілля" і "Київська Русь" були створені в рамках серії з шести робіт, що відображають історичні етапи розвитку Києва: Трипілля, Київську Русь, Радянську Україну і Науковий Київ. Для перших двох етапів були використані традиційні орнаментальні мотиви.

Фото: Евгения Моляр

Фото: Евгения Моляр

За словами одного з авторів мозаїк, Володимира Прядки, для нього історія з руйнуванням його робіт не нова, оскільки "з аналогічними процесами він стикався в радянський час".

Нагадаємо, що в рамках декомунізації в Києві планують демонтувати низку мозаїк у столичному метрополітені. Зокрема, на станції метро "Палац "Україна" керівництво метрополітену вже заховало мозаїку із зображенням червоноармійця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram