ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російського оппозіонера Іллю Пономарьова заочно заарештовано

Депутат Держдуми вже майже рік перебуває у США

Російського оппозіонера Іллю Пономарьова заочно заарештовано
Илья Пономарев
Фото: EPA/UPG

Басманний суд Москви заочно постановив заарештувати опозиційного депутата Держдуми Іллю Пономарьова, який звинувачується у співучасті у розтраті коштів фонду "Сколково".

Про це повідомляє РИА Новости.

Суддя Валентина Левашова тим самим задовольнила клопотання слідства, в якому вказувалося, що Пономарьов, у зв'язку з тяжкістю інкримінованого йому злочину, далі ховається.

Напередодні Пономарьова оголосили у федеральний і міжнародний розшук.

Пономарьов з осені 2014 року перебуває у США і неодноразово заявляв, що не збирається повертатися до Росії, якщо ухвалять рішення про його затримання і не скасують заборону на його виїзд за кордон. 17 липня захист Пономарьова розповсюдив повідомлення, згідно з яким депутат готовий повернутися в Росію і дати свідчення в СКР.

У квітні 2015 року Держдума позбавила Пономарьова депутатської парламентської недоторканності, а СКР порушив проти нього справу за частиною 5 статті 33, частини 4 статті 160 КК РФ ("Співучасть у розтраті").

Слідство вважає, що у 2010 році Фонд "Сколково" уклав з Пономарьовим договір на виконання науково-дослідних робіт. Вартість договору становила $750 тис. Пономарьов, за версією слідства, мав виконати роботи у кілька етапів, а також скласти аналітичні звіти і отримати рецензії міжнародних наукових організацій.

У Слідчому комітеті Росії стверджували, що для того, щоб не можна було проконтролювати хід досліджень, укладалася додаткова угода з віце-президентом фонду Олексієм Бельтюковим, яка знижувала вартість договору до $450 тис.

У 2013 році Ілля Пономарьов вийшов з партії "Справедлива Росія", але залишається членом цієї фракції в Держдумі. Він був єдиним депутатом, який проголосував проти анексії Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram