ГоловнаЕкономікаБізнес

"Приват" подав позов проти України до Лондонського суду

Офшори Коломойського звинуватили державу у порушенні акціонерної угоди щодо "Укрнафти"

"Приват" подав позов проти України до Лондонського суду
Фото: Макс Левин

Міноритарії "Укрнафти", які контролюються групою "Приват" (Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament) подали позов проти держави Україна до Лондонського суду.

Як повідомляє профільне видання Oilnews, компанії Ігоря Коломойського вказують на порушення своїх прав під час виконання акціонерної угоди з управління ПАТ "Укрнафта", укладеної у 2010 році між групою і державою. Вони вважають, що призначення зборів акціонерів на 22 липня і затверджений порядок, де головний пункт - зміна керівника компанії, порушують їхні права як підписантів угоди.

Також, на думку позивачів, метод відбору кандидатів на посаду глави "Укрнафти" шляхом відкритого конкурсу, проведеного НАК "Нафтогаз України", також порушує права акціонерів і пункти угоди.

Нагадаємо, позов проти України анонсувався ще у січні цього року, коли парламент ухвалив законопроект №1310, згідно з яким внесли принципову поправку в закон про акціонерні товариства, що дозволяє провести збори акціонерів за кворуму 50% плюс одна акція.

Наприкінці травня Коломойський ще раз заявив, що міноритарії подаватимуть позов проти України. За його словами, сума позову становитиме 5 млрд доларів.

У ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України". Але незважаючи на більшість акцій, контролю над компанією у держави немає, оскільки її менеджмент лояльний до групи "Приват". Компанії Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament разом володіють понад 40% акцій "Укрнафти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram