ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін підписав закон про "право на забуття"

Росія зобов'язала своїх та іноземних інтернет-пошуковців видаляти інформацію.

Путін підписав закон про "право на забуття"
Архив
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про "право на забуття" в інтернеті.

Про це повідомляють на сайті Кремля.

Документ є поправками до федерального закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації". Закон набуде чинності з 1 січня 2016 року.

Він передбачає, що пошуковці на вимогу громадянина зобов'язані видалити з пошукової видачі посилання з недостовірною, неактуальною інформацією ("яка втратила значення для заявника через подальші події чи дії заявника"), а також з даними, що порушують інші закони. Виняток становить інформація про події, які містять ознаки кримінально караних діянь, строки притягнення до відповідальності за якими не минули, і відомості про вчинення громадянином злочину, стосовно якого не знято або не погашено судимість.

Видаляти інформацію повинні й іноземні інтернет-пошуковці, які розповсюджують рекламу, адресовану росіянам.

Пошуковці мають право вимагати документ, що посвідчує особу громадянина, котрий звернувся. Також у заяві громадянин обов'язково повинен дати конкретне посилання на інформацію, яку слід виключити з результатів пошуку, зі своїм ім'ям і прізвищем.

Протягом 10 днів оператор пошукової системи розглядає запит і в разі його відхилення повинен надати мотивовану відмову. При цьому пошуковці не мають права розкривати інформацію про факт звернення користувача. Якщо заявник вважає відмову необґрунтованою, він може подати позов до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram