ГоловнаПолітика

Розбірки в Мукачевому: Балога vs Ланьо

Перші наслідки конфлікту у Мукачево: одна загибла цивільна особа і двоє представників "Правого сектору". Поранення отримали п'ятеро цивільних, шестеро міліціонерів і двоє членів "Правого сектору".

Наразі ситуація не вирішилась. Вісім годин тому в Facebook лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош написав, що перемовини із представниками його організації, яких розшукують правоохоронці, тривають. З тих пір - тиша.

Фото: EPA/UPG

Близько полудня 11 липня на місцевих сайтах Мукачево з'явились повідомлення про стрілянину в районі комплексу "Антарес". Йшлося про одного вбитого і одного пораненого.

Як згодом з'ясували журналісти місцевого інтернет-видання Mukachevo.net, група невідомих осіб, які представилися "Правим сектором", прибули в місто і мали намір зайняти територію комплексу “Антарес” та колишнього нічного клубу “Червоний дракон” по вулиці Лермонтова. Ці заклади, за даними видання, належать родині народного депутата Михайла Ланьо.

Згодом народний депутат Мустафа Найєм, що перебував в Мукачево, прояснив ситуацію. За його словами, між представниками ПС і Михайлом Ланьо була запланована "стрілка". "Представники "Правого сектора" прибули на чотирьох джипах, всього 21 особа. Підійшли до воріт, охоронця попросили викликати Михайла Ланьо. Після перепалки охоронцеві вистрілили в голову. Зараз він у комі і знаходиться в реанімації. Приблизно о 13:20 на черговий номер 102 надійшло повідомлення , що люди в камуфляжі перекрили вулицю Лермонтова. На місце прибув начальник міліції міста Віталій Шіманяк. Під час переговорів йому поставили ультиматум здати зброю. Коли начальник відмовився, почалася стрілянина - представники "Правого сектора" стріляли в повітря, вибухнула димова шашка. Джипи протаранили міліцейський УАЗ і почалася погоня", - написав депутат у Facebook.

Близько 13:30 епіцентр "розборок" перемістився на виїзд з Мукачева у бік Сваляви на трасі Київ - Чоп. Поблизу автозаправки на підйомі у бік православного монастиря на Червоній горі відбулась чергова перестрілка — бійці ПС проривались з боєм через блок-пост міліції. Там вони розстріляли два автомобілі правоохоронців.

"Правий сектор" відступив у бік сіл Лавки та Клячаново, в лісисту місцевість, зайняв оборону і розпочав переговори з силовиками. У перемовинах окрім СБУ узяв участь нардеп Віктор Балога та лідер ПС Дмитро Ярош.

Балога і Ланьо

Віктор Балога і Михайло Ланьо — обоє нині народні депутати. Перший — член фракції Блоку Петра Порошенка. Другий — член депутатської групи “Воля народу”.

У парламенті представлена ціла династія Балог — троє братів Віктор, Іван і Павло. Віктор Балога працював за часів Ющенка главою Секретаріату президента, двічі був губернатором Закарпатської області (1999-2001, 2005) і один раз — міським головою Мукачево (1998–1999).

Фото: Макс Левин

Нині партія Балоги “Єдиний центр” має більшість в Закарпатській облраді. Губернатора області і більшість голів райдержадміністрацій також пов'язують з ним.

Михайло Ланьо — колишній депутат від Партії регіонів, голосував за закони 16 січня 2014 року. До 2012 року був депутатом обласної ради політичного проекту Балоги "Єдиний центр". Проте потім зі скандалом вийшов з політсили, перейшовши до регіоналів.

Сьогодні у парламенті Ланьо входить до складу комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.

Його також називають людиною із кримінальним минулим. Як пишуть ЗМІ, неофіційно нардепа звинувачують у тому, що до 2000-х він очолював найпотужніше на Закарпатті злочинне угруповання, яке мало відношення до наркоіндустрії. Також поширюють інформацію про те, що Ланьо судили за зґвалтування і підозрювали у вбивстві. Він має навіть прізвисько з кримінального минулого — "Блюк" (до речі, так його називає і один із представників “Правого сектору” на відео, записаному в лісі).

Фото: www.ednist.info

За даними ЗМІ, саме Балога в регіоні патронує “Правий сектор”. Хоча він таку інформацію спростовує. “Мій інтерес полягає в тому, щоб на вулицях нашого міста не стріляли. Мені не цікаво, хто в цій історії кому Рабінович. Але мені не подобається, що дехто хоче мене в неї вплутати лише тому, що все відбулося в Мукачеві. Нехай би вони призначали собі такі зустрічі у Львові і Одесі, і я б подивився, як в такому випадку почували би себе Садовий, чи Саакашвілі, і що тоді говорили б про них", - написав нардеп в Facebook.

Ланьо назвав дії "Правого сектору" провокацією. В інтерв'ю РБК-Україна він підтвердив, що в суботу, 11 липня, у нього справді була запланована зустріч з представниками Правого сектору. “Комбат «Правого сектору» хотів прийти до мене на прийом. Я сказав, що добре і нехай прийде у суботу... Вони приїхали на чотирьох джипах, моя охорона впустила лише двох. Я їх зустрів на подвір'ї, ми піднялися до мене кабінет, почали розмовляти. Я запитав, яка причина, а вони попросили, щоб я допомагав їхнім бійцями, які вертаються з АТО, поселитись у санаторії на відпочинок. Я сказав: «звичайно, нема питань, будемо допомагати», - розповів Ланьо.

За його словами, в цей час вони почули постріл і дізналися про поранення одного з охоронців. “Я йому (комбату ПС - ред.) сказав: «Що таке? Дай команду, чому там стріляють?». Він мені сказав: «Михайло Іванович, я ж сказав, що вони контужені, хворі, у одного з них не витримали нерви, і він його вбив», - додає нардеп.

Далі Ланьо каже, що чув лише про те, що стрілянина почалася за містом. Він звинувачує у конфлікті Балогу, який за його словами, “займається контрабандою”. “Спіймали машину з його фірми”, - додав він.

“Як мені розповіли, міліція вела їх (Правий сектор — ред.) з Ужгорода. Але чому вони допустили, щоб вони до мене заїхали з кулеметами, то це вже питання до міліції. Вони повинні були їх зупинити, забрати кулемети. Вже два-три тижні «Правий сектор» багато вимагав грошей у бізнесменів, наїжджав на прокуратуру, побили на посту ДАІ даішників. Реакції було нуль", - заявив нардеп.

Версія “Правого сектору”

Тим часом на сайті ПС з'явилась інша версія подій. "У Мукачеві на Закарпатті сотні ошалілих від безкарності бандитів насильника і наркоторговця регіонала Михайла Ланьо - нині депутата ВР України - спробували фізично знищити бійців "Правого сектора". У цієї силової акції взяли активну участь і бандити в міліцейських погонах, які перебувають на утриманні одіозного кума головного ворога українців - Віктора Медведчука", - йдеться в заяві.

За їх словами, на зустріч до спортивного комплексу "Антарес" їх покликав сам Михайло Ланьо. На відео, знятому на телефон заблокованих в лісі бійців, йдеться, командир 1-го запасного батальйону ДУК ПС заявляє, що Ланьо кілька днів домагався відвертої розмови з ними. Причина нібито в тому, що "Правий сектор" патрулював на кордоні та заважав Ланьо займатися контрабандою в ЄС. Але на місці зустрічі їх начебто чекали "озброєні тітушки Ланьо", через що бійці ДУК і приїхали зі зброєю.

“Правий сектор” заявляє, що поки говорили з Ланьо, до спорткомплексу під’їхали силовики в повному екіпіруванні без розпізнавальних знаків, які й почали стрілянину. За даними ПС, місцеві силовики мають свою частку від контрабанди і діють спільно з Ланьо і криміналом.

Переговори безпосередньо з президентом Петром Порошенком та головою СБУ Василем Грицаком вів Дмитро Ярош. За його словами, ПС вимагає арештувати Ланьо та Віктора Медведчука, а також керівництво місцевої міліції.

За даними ЗМІ, лідеру ПС не вдається домовитися зі своїми бійцями. Втрату контролю Яроша над представниками ПС в Закарпатті підтвердив і губернатор області Василь Губаль.

"Ярош негативно поставився до дій ПС на Закарпатті, таких вказівок він їм не давав. Про це він сказав особисто мені під час зустрічі. Він мене запевнив, що виступає категорично проти зброї. Зараз він веде переговори зі своїми підлеглими, але досі порозуміння між ними не досягнуто", - заявив Губаль.

У неділю, 12 липня, представники "Правого сектору" вийшли під Адміністрацію президента. Нечисленні мітинги відбулися і в кількох регіонах України.

Фото: Сергей Нужненко

Міліція/Генпрокуратура/СБУ

За словами нардепа і радника міністра МВС Антона Геращенка, бійці “Правого сектору” першими відкрили вогонь зі стрілецької зброї і випустили кілька гранат з гранатометів в сторону правоохоронців. У першій перестрілці загинули троє нападників. Також були поранені троє міліціонерів і четверо цивільних осіб. Він відхрестився від будь-яких чуток про боротьбу з патріотами і заявив, що всі факти “кришування” контрабанди повинні перевіряти СБУ і МВС. Свої позитивні прогнози щодо вирішення конфлікту він опублікував ще в суботу ввечері. Однак, поки вони не справдились.

Згодом Геращенко заявив, що переговори з ПС затягуються. На його думку, “...керівництво "Правого сектора" не може визначитися, як їм бути в даній ситуації... Думаю, що зараз обидві сторони конфлікту всієї правди не кажуть".

Генеральний прокурор Віктор Шокін розцінив дії ПС як теракт. За його вказівкою слідчий відділ прокуратури Закарпатської області почав розслідування за фактом створення злочинної організації (ст.255 КК) та вчинення терористичного акту, що призвів до загибелі людей ( ч. 3 ст. 258).

Відомство також безпосередньо не ідентифікує людей на джипах як бійців “Правого сектора”, назвавши їх "озброєними особами в камуфляжній формі з написами “Правий сектор” і відповідними наклейками на автомобілях".

Генпрокуратура уже допитала Михайла Ланьо стосовно подій в Мукачево, на черзі — Віктор Балога.

Президент Петро Порошенко, в свою чергу, доручив правоохоронним органам роззброїти і затримати злочинців, а також створив Війський кабінет при Раді Нацбезпеки і оборони. За словами прес-секретаря президента Святослава Цеголка, на сьогоднішньому засіданні міністр МВС і голова СБУ доповіли Порошенкові про захоплення хлопчика в якості заручника двома бійцями "Правого сектору". П'ятикласника згодом відпустили, а в ПС заявили, що він лише показував їм дорогу в ліс.

Під час спецоперацій силовиків в селі Бобовище, біля Мукачево, 13 липня
Фото: Петр Задорожный
Під час спецоперацій силовиків в селі Бобовище, біля Мукачево, 13 липня

Версії місцевих

За ці кілька днів в публічній площині прозвучало чимало заяв і версій стосовно цих подій.

LB.ua вирішило опитати місцевих політиків та експертів.

Ярослав Галас, закарпатський журналіст і журналіст «Дзеркало тижня. Україна», а нині — прес-секретар Геннадія Москаля

Я сьогодні повернувся із Мукачево в Ужгород, тому в курсі цих подій... Цілком очевидно, що це — конфлікт над контрабандними потоками між Балогою і Ланьо. Люди, котрі розбираються в ситуації, впевнені, що жодної іншої причина подій в Мукачево немає.

Я не знаю деталей їхніх домовленостей, але чув, що вони поділились: один ніби-то займається контрабандою сигарет через КПП, інший — через “зеленку”. Напевно порахували, що хто заробляє більше, ніж інший. Усні домовленості за кілька тижнів до цих подій не принесли результатів і тоді залучили хлопців з “Правого сектору”.

Вони (Балога і Ланьо — ред.) часто то сварились, то мирились. Ці хлопці десятиліттями займаються бізнесом і були давно знайомі. Але, як щодо бізнесу, так і щодо політики, то були разом, то їхні шляхи розходились.

Напевно поїздка “Правого сектору” мала на меті залякати, продемонструвати силу, а все вилилось у побоїще. Ніби-то спроба Балоги показати Ланьо джипи з крупнокаліберними кулеметами й іншою зброєю.

А “Правий сектор” Балога використовував для різних розбірок вже давно. Наприклад, минулого року під час захоплення дачі Медведчука якраз на хвилі ейфорії Майдану. Характерний “балогівський сценарій”: — захопили дачу, розброїли охорону, покрали там речі і пішли. Ця подія була дуже резонансною не тільки в Україні, а й за кордоном. Європейці не звикли, щоб в їхні домівки вривались озброєні молодики і грабували все... Медведчук і Балога також колись були друзями, а тепер — смертельними ворогами. От Балога і хотів показати Медведчуку, що його час минув.

Правий сектор на дачі Медведчука
Фото: zn.ua
Правий сектор на дачі Медведчука

Були ще й інші факти нальотів ПС. В Хустському районі на будівництво ГЕС, що не подобалось Балозі... Влітку минулого року “Правий сектор” намагався увірватись в будівлю СБУ, і тоді був поранений один з міліціонерів, яких викликали на підмогу.

Можливо, хтось із ПС і був на передовій, бо кулемети привезли, але по факту це — бандити.

Що стосується запущеною в ЗМІ заявою Балоги, що в конфлікті брала участь міліція, підконтрольна Медведчуку, то це не так. Це запущено Балогою, бо він не може вирулити з цієї ситуації. Місцева міліція жодного разу жорстко не відреагувала на дії “Правого сектора”. Навіть коли біля Стрия минулого року затримали представників закарпатського ПС на двох джипах з купою зброї, вона заплющувала на це очі.

А “Правий сектор” тим часом десь в лісі. Точне місце перебування їх невідоме. Можливо, вони вже перейшли кордон Словаччини, це ж недалеко від кордону. Втекти для них не є проблемою. І якщо цього разу буде таке з замовчування, то джипи зі зброєю з зони АТО так і їздитимуть по Україні.

Петро Гойс, головний редактор закарпатської обласної газети «РІО»

Конфлікт у Балоги і Ланьо в публічний простір вилився в 2012 році на окрузі, де балотувався Ланьо і представник Балоги.

Балога своїм кортежем їхав на зустріч зі своїми виборцями в Міжгірський район і їм перекрили дорогу джипи. Він сказав, що це були бойовики Ланьо і назвав його тоді в коментарі на своїму каналі “М-студіо” “совковим бандитом”. Це було яскраве вираження в публічній площині їхнього конфлікту. Те, що вони щось не поділили, це однознанчно.

Був і ще один конлікт, пов'язаний з “Правим сектором”, коли волонтери прийшли до них в офіс. До речі, ПС знімає офіс в великому будинку за сто метрів від кордону. Поруч з тим будинком, де, свого часу, знайшли контрабандний тунель в ЄС. Так от, деталей не пам'ятаю, але волонтерів тоді побили.

Наскільки цей конфлікт в Мукачево пов'язаний з розподілом контрабандних потоків, сказати важко. Все таки потрібна відповідна доказова база. А така інформація може бути хіба у спецслужб.

Те, що існують контрабандні потоки, - це однозначно. І те, що це поширене явище в прикордонних регіонах і не тільки в Україні, але і в країнах ЄС, - також очевидно. Всі знають про так звану “зеленку”, де контрабанда цигарок йде великими вантажівками. “Навар” з однієї із них може становити до тисячі євро. Прокрутити такі процеси неможливо лише підкупивши прикордонників. Доходить, вочевидь, до рівня підкупу і угорської сторони і навіть до рівня окремих міністерств Угорщини.

<<Даї>> та <<Правий сектор Закарпаття>> під час спільної перевіоки авто на перевезення контабанди.
Березень 2014 р.
Фото: www.mukachevo.net
<<Даї>> та <<Правий сектор Закарпаття>> під час спільної перевіоки авто на перевезення контабанди. Березень 2014 р.

Балога тут фактично такий маленький феодал, який керує всім Закарпаттям. Будь-який чиновник будь-якого рівня — погоджений Балогою. Це однозначно. Він перебуває в родинних стосунках з головою СБУ Закарпаття Віктором Любенковим — їхні діти одружені. Єдина силова структура, яка йому (Балозі — ред.) не підконтрольна, - це обласна міліція. Вочевидь, тому він їх критикує (Балога називав їх підконтрольними Медведчуку — ред.).

Те, що пролунав перший вистріл біля комплексу в Мукачево, вочевидь, випадковість чи дурість. Вистріл же пролунав, коли керівник ПС розмовляв з Ланьо. І він був прямо в голову. За різними версіями, той, хто стріляв, - не дуже адекватна особа. Він був помічений в інших розбірках. Звати його Роман Стойка, він родич одного із місцевих СБУшників. Раніше був судимий за контрабанду цигарок на дельтаплані.

 Роман Стойка
Фото: Стоп-кадр відео телеканалу Інтер
Роман Стойка

Андрій Сербайло, депутат Закарпатської облради від ВО “Батьківщина”

Маю щиру надію, що і президент, і центральні правоохоронні структури дадуть оцінку першопричинам цієї ситуації. Вони лежать дуже глибоко і одна із них — область віддана на поталу одній політичній струткурі, яка узурпувала як виконавчу, так і законодавчу гілку влади. Маю на увазі “Єдиний центр” (Віктора Балоги — ред.).

За даними, якими я володію, останні два тижні вони (“Правий сектор” — ред.) час від час з'являлися то на митниці, то на кордоні. До цього було чимало конфліктів за їхньою участю, але аж тепер це вилилось в такі криваві розбірки.

Я і ще кілька депутатів виступили з ініціативою позачергового скликання облради, щоб розглянути ситуацію щодо Мукачево. І заспокоїти наших краян, звернутися до президента, силовиків. Мав чергову зустріч з головою облради, він сказав, що по закону не має права скликати сесію. Я його переконував в протилежному. Обіцяли, що скличуть сьогодні президію і домовляться, щоб можливо в середу провести сесію облради, на якій заслухати інформацію голови ОДА, який несе відповідальність за всі події в області, і керівників силових структур.

Щодо заяви Арсенія Яценюка про необхідність розігнати митницю в області можу сказати наступне: шукають козлів відпущення. В чому винні рядові прикордонники? Ви його зловили на якомусь порушенні? Якщо вище керівництво вимагає, щоб вони брали хабарі і пропускали товар, хіба він може чинити інакше?! Зробіть такі умови, щоб митник і не подумав брати ці кошти. Треба змінювати систему в цілому. І не тільки на митниці.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram