ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські поляки закликали не спекулювати на темі Волинської трагедії

Польськомовні ЗМІ закликали не піддаватися на путінську пропаганду

Українські поляки закликали не спекулювати на темі Волинської трагедії
Фото: www.bagnet.org

Громадські організації, що об'єднують поляків України та польськомовні ЗМІ, які видаються в нашій країні, закликали не спекулювати на темі Волинської трагедії.

Про це пише видання Dziennik Kijowski.

"З гіркотою і тривогою ми спостерігаємо за щорічним посиленням польсько-українського конфлікту, пов'язаного з трагічними подіями, що мали місце на Волині та Східній Галичині у роки Другої Світової війни. Нас турбує факт, що та страшна трагедія, яка забрала життя безлічі безневинних людей, - поляків і українців, використовується для того, щоб і надалі сіяти зерна ненависті між нашими народами, чим користується сьогодні путінська машина пропаганди. Ми апелюємо до всіх, щоб не піддавалися на будь-які спроби підбурювання до ворожнечі між нашими народами", - йдеться у повідомленні.

У заяві також цитують слова Папи Римського Франциска, який у липні 2013 року, у 70-ту річницю Волинської трагедії закликав Україну і Польщу до примирення.

"Ми вважаємо, що спільним державним інтересом наших країн і народів є співпраця та спільний європейський шлях. Взаємне звинувачення, знищення пам'ятників та інші ворожі взаємні дії - це шлях, що веде в нікуди", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко під час виступу перед польським парламентом у 2014 році попросив вибачення у поляків за Волинську трагедію.

Збройні конфлікти між поляками та українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (у Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині та у Закерзонні. Точна кількість загиблих у цих конфліктах не відома досі, але жертви обчислюються у десятки тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram