ГоловнаПолітика

Центри безкоштовної правової допомоги за 10 днів обслужили 1760 осіб

Мін'юст відзвітував про перші результати роботи нових центрів

Центри безкоштовної правової допомоги за 10 днів обслужили 1760 осіб
Фото: facebook.com/yatsenyuk.arseniy

Громадяни України активно звертаються по юридичну допомогу у центри безоплатної правової допомоги. За 10 днів роботи центрів адвокати центрів проконсультували і надали правову допомогу 1761 громадянину України, пишуть "Українські новини" з посиланням на Міністерство юстиції.

Перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова на брифінгу у п'ятницю у Києві нагадала, що в Україні десять днів працюють 100 центрів безоплатної вторинної правової допомоги.

"Це трансформує підхід до уряду, Мін'юсту як до міністерства справедливості, яке сьогодні стає адвокатом для кожного громадянина навіть у справах проти держави", - зазначила Н.Севостьянова.

Вона повідомила, що за десять днів до центрів звернулася 1761 особа. Найбільше українці, за словами першого заступника міністра, зверталися до центрів правової допомоги у Київській, Одеській та Вінницькій областях.

У свою чергу директор координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський запевнив, що адвокати, які працюють у центрах, надають професійну і неупереджену правову допомогу. "Це завдяки тому, що ми працюємо з незалежними приватними адвокатами. Українська модель системи безоплатної правової допомоги є такою, що держава жодним чином не втручається в правову позицію адвоката, кожен адвокат користується всіма гарантіями адвокатської діяльності, наданими йому законом", - заявив А. Вишневський.

Таким чином, як пояснив директор координаційного центру, система базується на незалежності адвокатів та їхній конкуренції за отримання держзамовлення. Саме ці фактори дозволяють забезпечити якість наданої правової допомоги.

Говорячи про структуру звернень, А.Вишневський підкреслив, що у 60% випадків співробітники центрів і адвокати дають роз'яснення та консультації. У 20% випадків людей, які зверталися до центрів, перенаправили в інші установи або громадські організації.

За його словами, у 25% звернень була, власне, реєстрація звернень про надання безоплатної правової допомоги. У 80% таких звернень приймалося рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Щодо категорії людей, які звернулися до центрів, то у 44% це були інваліди, 34% - малозабезпечені, 15% - ветерани війни, в тому числі, учасники АТО, 3% - біженці. Таким чином, за словами А.Вишневського, майже всі категорії людей, які мають право на таку правову допомогу, отримали доступ до неї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram