ГоловнаПолітика

Яценюк хоче спростити вивезення лісу та металобрухту з Чорнобильської зони

Держагентство з управління зоною відчуження ліквідують

Яценюк хоче спростити вивезення лісу та металобрухту з Чорнобильської зони
Фото: EPA/UPG

Прем'єр Арсеній Яценюк висловився за врегулювання господарської діяльності у Чорнобильській зоні відчуження.

Як заявив прем'єр у четвер на будівельному майданчику об'єкта "Укриття" Чорнобильської АЕС, неврегульованість госпдіяльності в Чорнобильській зоні є джерелом корупції.

"Найкращий спосіб подолати корупцію в зоні - це максимально легалізувати будь-які операції, які відповідають екологічним стандартам", - сказав прем'єр. Зокрема, мова йде про необхідність легалізації вивезення лісу і металевого брухту із Чорнобильської зони відчуження.

Крім того, прем'єр повідомив, що замість Державного агентства з управління зоною відчуження створять Державний концерн з питань роботи з ядерними матеріалами.

"Держагентство з управління зоною відчуження слід ліквідувати, на його місце має прийти Державний концерн з питань роботи з ядерними матеріалами", - сказав прем'єр.

Він зазначив, що уряд планує створити робочу групу, яка до 2016 року розробить план ліквідації держагентства і створення держконцерну.

За словами прем'єра, до складу концерну увійдуть всі держкомпанії України, які працюють з ядерними матеріалами, в тому числі з відпрацьованим ядерним паливом.

Також Яценюк зазначив, що на місці зони відчуження мусять створити радіологічний заповідник.

Нагадаємо, прем'єр закликав Верховну Раду внести зміни до закону про держбюджет і виділити 135 млн гривень на добудову нового саркофага над Чорнобильською атомною електростанцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram