ГоловнаПолітика

Україна виділить 135 млн гривень на добудову саркофага над ЧАЕС

Виділення коштів має схвалити Верховна Рада

Україна виділить 135 млн гривень на добудову саркофага над ЧАЕС
Фото: president.gov.ua

Верховна Рада має внести зміни в закон про держбюджет і виділити 135 млн гривень на добудову нового саркофагу над Чорнобильською атомною електростанцією.

Про це повідомив прем'єр Арсеній Яценюк журналістів у четвер на будівельному майданчику об'єкта "Укриття" Чорнобильської АЕС.

"Парламент має ухвалити закон, щоб дофінансувати Чорнобильську АЕС, йдеться про 135 млн гривень", - сказав прем'єр.

Він зазначив, що в 16 липня у Лондоні має відбутися міжнародна донорська конференція зі збору коштів на добудову саркофага.

За словами Яценюка, будівництво саркофага над ЧАЕС має завершитися у 2017 році, проте потім Україні знадобиться допомога міжнародних донорів у його утриманні. Ці кошти Україна планує зібрати на міжнародній конференції у 2016 році.

"Ми запрошуємо всіх наших донорів і контриб'ютерів взяти участь у великій міжнародній конференції, присвяченій 30-річчю трагедії на Чорнобильській АЕС", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, будівництво нового саркофага на ЧАЕС почалося 26 квітня 2012 року. Тоді заявлялося, що його вартість становитиме 935 млн євро. Більшу частину цієї суми Україна зібрала у 2011 році на Чорнобильській донорській конференції. Проте пізніше з'ясувалося, що будівництво буде дорожчим.

У жовтні 2014 року повідомлялося, що для чорнобильського саркофага бракує 615 млн євро. Пошуком коштів зайнявся уряд Німеччини. Відтоді досягнуто угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку про виділення 350 мільйонів євро. Крім того країни "Великої сімки" (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Великобританія і США) і Європейська комісія виділили ще 165 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram