ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії правозахисна організація "Комітет проти тортур" оголосила про саморозпуск

Правозахисну організацію визнали "іноземним агентом".

У Росії правозахисна організація "Комітет проти тортур" оголосила про саморозпуск
Разгром в офисе правозащитной организации "Комитет против пыток" (архив)
Фото: https://twitter.com/pytkam_net

У Росії голова правозахисного "Комітету проти катувань" Ігор Каляпін анонсував швидку ліквідацію організації через визнання "іноземним агентом".

Про це він повідомив виданню Slon.

За словами Каляпіна, рішення про ліквідацію комітету ухвалять на конференції, оскільки організація має міжрегіональний статус.

Голова організації розповів Slon, що інші співробітники також збираються підтримати ліквідацію організації, оскільки не хочуть працювати зі статусом іноземного агента.

"Комітет проти тортур" внесли до реєстру іноземних агентів у січні 2015 року. Згодом організація намагалася оскаржити це рішення, проте суд Радянського району Нижнього Новгорода відмовився задовольнити заяву організації.

"Комітет проти тортур" заснували нижегородські правозахисниками 2000 року. Окрім діяльності в Росії, організація представляла інтереси росіян у Європейському суді з прав людини. Під егідою КПП у Чечні діяла група правозахисників, офіс якої в грудні 2014 року спалили, а в червні розгромили.

Зараз у Росії проводять масові перевірки НУО. Відповідно до закону, іноземними агентами називають ті організації, які фінансуються з-за кордону і займаються політикою. Правозахисники вказують на розмитість формулювань у законі, що позначається на правозастосуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram