ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії опублікували попередній список "небажаних організацій"

У російський "стоп-лист" із 12 пунктів увійшли Фонд Сороса і Світовий конгрес українців.

У Росії опублікували попередній список "небажаних організацій"
Фото: uvkr.org

Рада Федерації РФ підготувала попередній список "небажаних організацій".

Як повідомляє "РИА-Новости" з посиланням на власні джерела, у "стоп-лист" увійшли 12 організацій, у тому числі Фонд Сороса і Світовий конгрес українців.

Сенатори попросять Генпрокуратуру і МЗС внести ці некомерційні організації (НКО) до реєстру "небажаних".

За даними джерела агентства, у проект "стоп-листа" увійшли Інститут "Відкрите суспільство" (Фонд Сороса), Національний фонд демократії, Міжнародний республіканський інститут, Національний демократичний інститут з міжнародних питань, Фонд МакАртурів, Freedom House, Фонд Чарльза Стюарта Мотта, Фонд "Освіта для демократії", Східно-Європейський демократичний центр, Світовий конгрес українців, Українська Всесвітня координаційна рада та Кримська польова місія з прав людини.

Раніше спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко сказала, що у "стоп-лист" увійдуть 12 організацій. Вона зазначила, що цей список складено через звернення з регіонів, влада яких стурбовані тим, що на їхній території працюють іноземні організації, які не мають навіть російських філій. На думку Матвієнко, цей список зробить роботу неурядових організацій прозорою для громадських організацій і структур влади.

Закон про "небажані" в Росії іноземні та міжнародні організації ухвалили 23 травня цього року. Цей закон дозволяє забороняти роботу в Росії іноземним неурядовим організаціям, які визнають "небажаними", тобто такими, що становлять загрозу країні. До списку небажаних НУО вносять за погодженням з Генпрокуратурою і МЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram