ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія заявила, що нова Конституція не посилить повноваження президента

Проект змін до Конституції зберігає баланс повноважень між органами влади

Венеціанська комісія заявила, що нова Конституція не посилить повноваження президента
Джані Букіккіо
Фото: dyvys.in

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо вважає, що переданий на розгляд до парламенту проект змін до Конституції України у ситуації, що склалася, зберігає баланс повноважень між органами влади в Україні.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Проект багато в чому зберігає теперішній баланс повноважень між президентом, Кабінетом Міністрів і парламентом. Це, швидше за все, єдиний реальний підхід у сформованих умовах", - сказав він.

За його словами, у середньостроковій і довгостроковій перспективі Венеціанська комісія виступає за зміцнення повноважень Кабінету Міністрів України, який є підзвітним парламенту. "Тим не менше, нинішня кризова ситуація - це не найкращий момент для таких змін. Право президента призупиняти, підкреслю, не припиняти, а призупиняти повноваження органів місцевого самоврядування, якщо ці органи здійснюють дії, які відповідають Конституції України, що загрожують суверенітету, територіальній цілісності або національній безпеці країни, це відповідь на те, що останнім часом відбулося в Україні", - зазначив Букіккіо.

На його думку, цілком легітимно віддати це право президенту, який відповідно до Конституції, є гарантом державного суверенітету і територіальної цілісності України.

"У нашому висновку ми наполягали на тому, що до ухвалення рішення Конституційним Судом, має бути саме призупинення рішення, а не його повне припинення, і що Суд у таких випадках зобов'язаний діяти швидко", - сказав він.

Щодо префектів, то за словами глави Венеціанської комісії, президент не може призначати або звільняти їх самостійно, тільки за поданням Кабміну. "Ця рекомендація теж відображена у проекті, на наш погляд, і відповідає теперішньому конституційному устрою. Ми дійсно не підтримували надання президентові права звільняти префектів з власної ініціативи", - резюмував він.

Нагадаємо, 24 червня Венеціанська комісія попередньо схвалила зміни до Конституції України в частині децентралізації. Комісія також підтримала скасування наглядових повноважень генерального прокурора і статтю про місцеве фінансування. Згадка про статус окупованих районів Донецької і Луганської областей у Конституції України також була пропозицією Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram