ГоловнаКультура

Мінкульт Росії відкрив музей Сталіна

Володимир Мединський закликав не звалювати на Сталіна всі свої проблеми

Мінкульт Росії відкрив музей Сталіна
Фото: http://vk.com/presska_ru?z=album-91737892_217518917

Російське військово-історичне товариство, яке очолює міністр культури Володимир Мединський, домоглося відкриття в селищі Хорошеве під Ржевом музею "Калінінський фронт. Серпень 1943 року", присвяченого Йосипу Сталіну.

Про це повідомляють "Грани.ру" з посиланням на "Ржевський правду". Перед музеєм встановлено бюст Сталіна роботи скульптора Віталія Шанова.

Музей розміщений у будинку, де Сталін провів ніч проти 5 серпня 1943 року. Музейна експозиція присвячена бойовим діям на Калінінському фронті і "ролі Сталіна в перемозі над фашизмом". Вона складається з меморіального кабінету, де працював Сталін, історичної довідки про приїзд верховного головнокомандуючого в Хорошеве, а також висловлювань видатних воєначальників про особистість Сталіна.

У відкритті музею взяли участь перший заступник виконавчого директора Російського військово-історичного товариства (РВІТ) В'ячеслав Кононов, голова комітету у справах культури Тверської області Олена Шевченко, радник губернатора Тверської області Галина Мешкова, військовослужбовці Ржевського гарнізону.

"Не слід створювати міфи про нашу спільну історію, але також можна стерти з неї певні події і конкретних історичних персонажів. Грати з історією неприпустимо. Сьогодні ми відновлюємо історичну справедливість, а не звеличуємо Сталіна. Але водночас віддаємо собі звіт в тому, що його роль у становленні держави, перемозі у Великій Вітчизняній війні, післявоєнному відновленні народного господарства замовчувати неприпустимо", - заявив Кононов.

У п'ятницю у зв'язку з відкриттям музею міністр культури Володимир Мединський опублікував в "Известиях" статтю "Ми повинні перестати звалювати на Сталіна всі свої проблеми". Міністр підкреслив, що музей в Хорошевому - лише один із низки пам'ятників історичним особистостям, які відкриває РВІТ.

"Місце Сталіна - в історії та історичній пам'яті. Тепер ми відповідаємо за країну, яку передало нам покоління переможців", - пише Мединський.

У березні в тверському відділенні товариства "Меморіал" повідомили, що адміністрація Ржевського району схвалила пропозицію РВІТ створити музей у селі Хорошеве, де в серпні 1943 року зупинявся Сталін під час поїздки в прифронтову смугу.

Після війни хату вирішено було зберегти як пам'ятник військової історії. У "будинку Сталіна" відкрили бібліотеку з невеликою меморіальної частиною, яка була ліквідована наприкінці 1950-х і відтворена в 1983 році. 5 серпня 2013 року, до 70-річчя візиту Сталіна, на будинку відкрили меморіальну дошку з наказом генералісимуса про перший артилерійський салют на честь взяття Орла і Бєлгорода.

Російське військово-історичне товариство було створене в 2013 році. Організацією керує Мединський, піклувальну раду очолює віце-прем'єр Дмитро Рогозін, наукову раду - глава ЦВК Володимир Чуров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram