ГоловнаПолітика

У законі про децентралізацію є пастка для Порошенка, - Кравчук

Перший президент застерігає від можливих конфліктів

У законі про децентралізацію є пастка для Порошенка, - Кравчук
Фото: Стоп-кадр 1tv.com.ua/uk/live

У законопроекті щодо змін до Конституції в частині децентралізації, запропонованому Президентом, є пастки, які можуть вплинути на майбутнє України, одна з них - право глави держави розпускати органи місцевого самоврядування.

Таку думку в інтерв'ю сайту "Главком" висловив перший Президент України Леонід Кравчук.

"Я бачу в цьому, здавалося б, прогресивному документі з децентралізації кілька пасток. І добре, що на них звернула увагу Венеціанська комісія. Порошенко звернувся з пропозицією надати йому право на розпуск органу місцевого самоврядування, яке виходить за межі Конституції", - сказав Кравчук.

На його думку, президент повинен мати право розпускати раду, якщо вона ухвалила сепаратистське рішення. При цьому він нагадав, що під час бурхливих подій 2004 і 2014 років революційно налаштовані депутати у міських та обласних радах приймали рішення, які порушували Конституцію.

"Я згоден, у таких випадках у центрі повинні бути конституційні важелі впливу на ситуацію на місцях. І це правильно. Але, мабуть, повинен бути прозорий механізм оцінки ситуації та знаходження компромісного рішення", - підкреслив Кравчук.

За його словами, тут потрібен механізм компромісу, бо помилятися, коли йдеться про тисячі людей і зародження можливих конфліктів, не можна.

Він додав, що в діяльності президентів справжньою пасткою є іспит на повноваження. "Тільки з часом розумієш, як нелегко цю пастку обходити, щоб зберегти баланс влади", - сказав Кравчук. Він зазначив, що у Леоніда Кучми це випробування було в 1995 році Конституційним договором, у Віктора Ющенка - нічними дебатами щодо Конституції 2004 року, у Віктора Януковича - по суті конституційним переворотом. "Зараз такий іспит проходить президент Порошенко", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram