ГоловнаПолітика

Порошенко розкритикував закон про конвертацію кредитів

При цьому Президент не сказав, чи застосує він право вето

Порошенко розкритикував закон про конвертацію кредитів
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вважає популізмом ухвалення закону про конвертацію валютних споживчих кредитів за офіційним курсом гривні на дату укладення договору.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Україна".

"Те, що мене надзвичайно розчарувало і викликало велику стурбованість з приводу майбутнього коаліції і парламенту, - це вчорашнє голосування про конвертацію валютних вкладів. На жаль, я побачив популістів-політиків, які, намагаючись сподобатися частині суспільства, ставлять під загрозу існування фінансово-банківської системи країни, стабільність економіки і роздають нездійсненні обіцянки", - сказав він.

Порошенко назвав таке рішення парламенту несправедливим.

"Просто несправедливо буде за рахунок коштів всіх платників податків задовольнити потреби 65 тис., тобто менш ніж десятої частини відсотка тих, хто не хоче, або іноді і не може обслуговувати валютні кредити", - сказав глава держави.

Він також провів паралель між рішенням Ради і ситуацією в Греції.

"Чіткі паралелі можна провести з Грецією, коли політики намагалися купити грецьких виборців, обіцяючи нічого не робити, не проводити реформи і відповідальну фінансову політику... це перетворилося на безробіття, черги заблокованої банківської системи паралізованої, і поставило під загрозу існування держави. Це демонстрація ціни, яку заплатить суспільство, якщо повірить популізму безвідповідальних політиків", - сказав Порошенко.

При цьому він заявив, що пишається суспільством і його відповідальною позицією щодо цього законопроекту.

"Вчора після цього голосування політики очікували, що їх зустріне оплесками суспільство, думали, що вони дуже сподобалися і всі вийдуть їх вітати квітами, але насправді отримали дуже холодний душ ненависті до такого старого типу політиків", - зазначив Президент.

Порошенко також підкреслив, що політики в цій ситуації показали себе такими, що не достойні своїх виборців.

При цьому Президент не уточнив, чи має намір він ветувати цей закон у разі його підписання головою парламенту Володимиром Гройсманом.

Нагадаємо, у четвер Верховна Рада прийняла законопроект №1558-1, який наказує банкам конвертувати споживчі валютні кредити в гривню за курсом на дату підписання договору.

Документ має підписати спікер Володимир Гройсман, а потім Президент. Якщо Порошенко скористається правом вето, закон не набуде чинності. Для подолання вето Президента потрібно 300 голосів депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram