ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати поставили під загрозу всю Україну заради валютних позичальників, - НБУ

Рада проголосувала за те, щоб обвалити банківську систему

Депутати поставили під загрозу всю Україну заради валютних позичальників, - НБУ
Фото: Макс Левин

Національний банк різко розкритикував законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, ухвалений Верховною Радою в четвер.

"Ухвалення законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Адже їм пропонується зобов'язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн/дол. США). Під загрозу буде поставлено не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян. Якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/дол. США, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд грн", - йдеться в офіційній заяві НБУ.

Такий обсяг коштів обрушить показники достатності нормативів капіталу в банках, потребуватиме додаткових вливань грошей з боку акціонерів і в кінцевому підсумку - до масових банкрутств фінустанов.

Нацбанк також знову підкреслив, що рішення Ради суперечить меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Регулятор підкреслює, що в Україні є механізм добровільної реструктуризації кредитів, тому вводити примусову не потрібно.

"Згідно з чинним законодавством, питання про реструктуризацію заборгованості за кредитними договорами (погашення кредиту за спеціальним курсом або продовження дії договору), внесення змін до кредитних договорів про порядок погашення кредиту, пені, штрафу вирішуються безпосередньо кредитним договором між кредитором і позичальником. А відповідно до частини 12 статті 11 Закону України "Про захист прав споживачів" кредитор має право проводити за погодженням із споживачем реструктуризацію заборгованості за договором про надання споживчого кредиту", - зазначає Нацбанк.

Нагадаємо, що законопроект про реструктуризацію було ухвалено за допомогою де-факто шантажу з боку фракцій "Самопоміч", Радикальної партії, які залишали засідання Ради, а також "Батьківщини" та низки позафракційних депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram