ГоловнаЕкономікаБізнес

ДФС може відшкодовувати ПДВ тільки в рамках планового ліміту, - голова служби Насіров

Держава заборгувала бізнесу близько 20 млрд гривень.

ДФС може відшкодовувати ПДВ тільки в рамках планового ліміту, - голова служби Насіров
Фото: politica-ua.com

Голова Державної фіскальної служби (ДФС) Роман Насіров пояснив проблему із затримкою виплат ПДВ великим платникам податків певним лімітом і "ручним" режимом виплат цього податку.

"Щомісяця в нас є наш плановий ліміт, у розрізі якого ми можемо робити відшкодування ПДВ. Ми його адмініструємо, ми не можемо зробити більше ніяк", - заявив голова ДФС в інтерв'ю програмі "Перша шпальта".

"У нас існує близько 20 мільярдів заборгованості з відшкодування ПДВ. Це просто заборгованість, яка є, вона накопичується. Чому вона накопичується? Тому що в бюджеті на 2015 рік закладено фіксовану суму на відшкодування. Це близько 58 млрд грн", - пояснив пан Насіров.

Порушення законодавства Державною фіскальною службою є причиною неповернення ПДВ металургійним компаніям (борг їм уже перевищує 8 млрд грн), а також аграріям та іншим великим експортерам, вважають експерти.

"Сьогодні ми не бачимо жодних позитивних сигналів від ДФС. Переважно це тільки порушення законодавства, невідшкодування ПДВ, переплати з податку на прибуток та інше. Це ще більше ускладнює і без того складну ситуацію, в якій сьогодні перебувають металурги", - розповів "Першiй шпальтi" голова Ради федерації металургів України Сергій Біленький.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зажадав від керівництва Державної фіскальної служби забезпечити прозору та зрозумілу систему відшкодування податку на додану вартість компаніям-експортерам. "Відшкодування ПДВ має бути прозорим і зрозумілим - і в "автоматі", і в так званому "ручному" режимі. Потрібно, щоб руки правильно писали цифри", - сказав прем'єр-міністр на нараді в Мінфіні, присвяченій реформі ДФС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram