ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" призупинив закупівлю газу у "Газпрому"

НАК  транспортуватиме газ для європейських клієнтів "Газпрому" у повному обсязі

"Нафтогаз" призупинив закупівлю газу у "Газпрому"
Фото: money.cnn.com

НАК "Нафтогаз України" з 1 липня припиняє закупівлю газу у ВАТ "Газпром", оскільки умови подальшого постачання російського газу в Україну не було узгоджено під час тристоронніх переговорів у Відні.

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

"У зв'язку з тим, що 30 червня 2015 року завершується термін дії додаткової угоди між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були узгоджені сьогодні під час тристоронніх переговорів у Відні, "Нафтогаз" призупиняє закупівлю газу в російської компанії", - йдеться в повідомленні.

"Транспортування газу через територію України для європейських клієнтів "Газпрому" триватиме в повному обсязі відповідно до умов контрактного договору", - запевнили в "Нафтогазі".

У компанії пояснили, що важливою умовою відновлення закупівлі російського газу є узгодження тимчасової позиції щодо спірних пунктів контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" на термін щонайменше до завершення 1 кварталу 2016 року.

"Домовленості мають бути викладені і закріплені таким чином, що дасть кожній зі сторін упевненість у їх виконанні. Питання остаточних розрахунків між "Нафтогазом" і "Газпромом" буде вирішено під час арбітражного розгляду щодо контракту на постачання газу в Арбітражному інституті Стокгольма", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що для уникнення небажаної ескалації в газовій суперечці і запобігання ризику перебоїв з постачанням газу європейським споживачам у зимовий період, українська та європейська сторони запропонували російській стороні погодити таке тимчасове рішення. Російська сторона поки що не підтримала цю пропозицію і відмовилася від підписання тристороннього урядового протоколу.

Також повідомляється, що "Нафтогаз" готовий взяти участь у тристоронніх переговорах з цього питання в будь-який час, узгоджений трьома сторонами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна і Росія не досягли домовленостей з газових питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram